Közélet

BGF: a fiatal diplomások harmada tervez külföldi munkavállalást

BGF: a fiatal diplomások harmada tervez külföldi munkavállalást

2014. február 7., péntek
BGF: a fiatal diplomások harmada tervez külföldi munkavállalást
munkakereses_vallalas

A Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) végző fiatal diplomás munkavállalók csaknem felének már tanulmányai befejezése előtt van főállású munkaviszonya, 14 százalékuk dolgozott már külföldön, harmaduk pedig jelenleg is tervezi, hogy a következő öt év során Magyarországon kívül vállal munkát.

A BGF felmérése szerint a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók 48 százalékának volt főállású munkaviszonya az abszolutórium megszerzésekor. Azok a hallgatók, akik a záróvizsga után kezdték az álláskeresést átlagosan 35 helyre adtak be pályázatot, 6 százalékuk egy hónapon belül, 35 százalékuk pedig 5 hónapon belül talált magának állást. A szakmájában 82 százalék helyezkedett el, nagy többségük (84 százalék) állandó jellegű és határozatlan, 14 százalékuk pedig határozott idejű munkaszerződéssel. A megkérdezettek fele végzése óta ugyanazon a munkahelyen dolgozik, 26 százalékuk egyszer már váltott állást. Ennél több helyen a válaszadók 19 százaléka dolgozott - olvasható. A kutatás szerint a válaszadók többsége (36 százalék) álláshirdetésre jelentkezett, 23 százalékuk személyes ismeretség révén kapott munkát, 14 százalékuk esetében a szakmai gyakorlati pozíciót követte állásajánlat, 12 százalékuk maga kereste fel munkáltatóját állásügyben, 10 százalékuk pedig korábbi munkakapcsolat révén jutott pozícióhoz. A frissdiplomások 79 százaléka a végzettségének megfelelő, illetve ahhoz kapcsolódó szakterületek ismereteit alkalmazza munkája során, 21 százalékuk pedig kizárólag a tanult tudományterület ismereteit hasznosítja. A megkérdezett munkavállalók 61 százaléka valamilyen kereskedelmi, szolgáltatói vagy idegenforgalmi vállalkozásnál helyezkedett el, ipari és építőipari vállalatnál 15 százalékuk, banknál, biztosítónál vagy egyéb hitelintézetnél 9 százalékuk, költségvetési intézménynél szintén 9 százalékuk dolgozik - közölték. A megkérdezett öregdiákok 82 százaléka alkalmazott, 65 százaléka beosztott diplomásként, 12 százaléka alsó-, 9 százaléka középvezetőként, 3 százaléka pedig felsővezetőként dolgozik. Az egykori hallgatók közül 14 százalék dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, átlagosan 26 hónapig. A célországokat tekintve a legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoztak vagy dolgoznak (18 százalék), míg Németországban és Ausztriában a hallgatók 16-16 százaléka vállalt állást. A külföldön munkát vállalók 52 százalékának teljes mértékben, 40 százalékának részben, 7 százalékának pedig egyáltalán nem kapcsolódott az állása a végzettségéhez. Az öregdiákok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez külföldi munkavállalást a következő 5 évben, ugyanennyien zárkóznak el ettől, további 30 százalék pedig még nem döntött a kérdésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.