Közélet

500 milliós büntetés sújthatná az ingyenes pénzfelvétel szabályait megszegő bankokat

500 milliós büntetés sújthatná az ingyenes pénzfelvétel szabályait megszegő bankokat

2014. február 4., kedd
500 milliós büntetés sújthatná az ingyenes pénzfelvétel szabályait megszegő bankokat

Félmilliárd forintos bírság is sújthatná azokat a bankokat, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait - ismertette Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője kedden az erről szóló kormánypárti javaslatot, amely azt is tartalmazza, hogy a bankautomatákból való pénzfelvétel felső mértéke tranzakciónként nem lehet kevesebb 75 ezer forintnál.

A módosítások a harmadik rezsicsökkentésről szóló fideszes javaslat részei, amelyekről kedden tárgyal és várhatóan csütörtökön dönt a parlament.

Hoppál Péter

budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az említett változtatásokat az ügyfelek érdekében kezdeményezték, a havi kétszeri - összesen 150 ezer forintig terjedő - díjmentes pénzfelvételt ugyanis alapvető fogyasztói jognak tartják, amelyből nem enged a Fidesz. A törvények a bankokra is vonatkoznak, ezért "ha trükközésen kapják őket", azaz ha megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait, akkor - a törvényjavaslat szerint - akár 500 millió forintos bírságot is róhatna rájuk a jegybank - közölte a Fidesz szóvivője. A törvénymódosítás az elfogadás után egy hónappal lép hatályba. Hoppál Péter egyúttal azokat is biztatta a díjmentes pénzfelvételhez szükséges nyilatkozatra, akik ezt még nem tették meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.