Közélet

Külföldi diák üli meg, de ki tartja a lovat? + FOTÓK

Külföldi diák üli meg, de ki tartja a lovat? + FOTÓK

2014. január 2., csütörtök
Külföldi diák üli meg, de ki tartja a lovat? + FOTÓK
lovasbolt03_gs

A Szegeden tanuló külföldi egyetemisták is keresik a bértartó farmokat lovaiknak. A bértartás lehetőségeiről, a lovas turizmus felvirágoztatásának esélyeiről Nagy Ildikóval, az Oxer Lovasbolt tulajdonosával beszélgettünk.

A lovaglás szerelmesei sokféleképp hódolhatnak szenvedélyüknek.

Nagy Ildikó

, a szegedi Oxer Lovasbolt tulajdonosa a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy több szakág is létezik, így a díjugratás, a díjlovaglás, a fogathajtás, a távlovaglás, a tusa, a western lovaglás. Itt, a dél-alföldi régióban a hobbilovaglás és a díjugratás a legfelkapottabb, habár országszerte nagy népszerűségnek örvend a fogathajtás is. A lovaglás – költséges fenntartása ellenére – egyre nagyobb teret hódít, így azok, akik nem engedhetik meg maguknak az otthoni istállós lótartást, a városkörnyéki farmok, lovardák bértartási szolgáltatását veszik igénybe. A külföldről érkezett hallgatók között nem ritka, hogy hőn szeretett hátasukat az egyetemi városhoz közel bértartásba adják, így nem kell lemondaniuk kedvenc hobbijukról. A bértartás régiónkban egy lóra havi 35 és 60 ezer forint körül alakul. A bértartási költséget befolyásolja, hogy a lovarda milyen szolgáltatásokat tud nyújtani. Van-e kiépített lovaspálya, milyen a talaja, van-e fedeles lovarda, vagy öltöző, a lószoláriumról és a hasonló „több csillagos” kényeztető kezelésekről már nem is beszélve. Ebben a díjban azonban nincsenek benne a patkolási és állatorvosi költségek, amelyek plusz terhet jelentenek. Csak összehasonlításképp, ugyanezekért az alapszolgáltatásokért Pesten és környékén minimum 60 ezer forint körül fizetnénk.

lovasbolt08_gs

„Igyekszünk ezt a sportot olcsóbbá tenni, például a gyerekek használt védőfelszerelését, kinőtt lovasruházatát bizományba beadhatják hozzánk a szülők, és azok árát az új felszerelés árába beszámítjuk. Két versenyző felkészülését is támogatjuk" - így a tulajdonos. Szponzoráltjaik között van

Horváth Balázs

, a Pataki Ménes versenyzője, többszörös magyar bajnok, és a magyar ranglista élmezőnyében szereplő

Czékus Zoltán

. Vásárlóik főként Szegedről és környékéről érkeznek, de Pécsről, Bajáról, Békéscsabáról is sokan felkeresik az üzletet. Román és a szerb vásárlók is felfedeztek őket, de egyre több megrendelés érkezik webshopon keresztül is. A hazai lóállomány főleg hobbi- vagy sportlovakat takar, mint ahogyan arra Nagy Ildikó is rávilágított, az utakon már csak hébe-hóba találkozhatunk kocsi elé kötött pónikkal, vagy mezőgazdasági hasznosítású, mintegy traktorpótló lovakkal. Utóbbi már nem versenyképes a mezőgazdasági szektorban, ezért csak háztáji, erősebb fizikumot igénylő feladatok elvégzésére vetik be őket. A turizmus azonban egy meghódítható ágazat lenne. A tereplovaglás, esetleg a városnéző kocsikázás újbóli felélesztése méltó lenne egy falusi elit lovasszálló kínálatához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.