Közélet

Februárban indulhat a szegedi lézerközpont építése + FOTÓK

Februárban indulhat a szegedi lézerközpont építése + FOTÓK

2014. január 17., péntek
Februárban indulhat a szegedi lézerközpont építése + FOTÓK
gazdasagi_evadnyito_csmkik09_gs

Várhatóan február első felében megkezdődhet a szegedi lézerközpont építése - jelentette be B. Nagy László csütörtökön. A kormánymegbízott szerint az utóbbi száz év legkomolyabb beruházása veszi ezzel kezdetét, amely régiós központtá emeli városunkat.

A startvonalhoz közelítő ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont, valamint a hozzá kapcsolódó Science Park megvalósítása és a régióra gyakorolt gazdasági, tudományos hatása volt a témája a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network gazdasági évnyitójának. A kiemelt kormányzati beruházás kapcsán

B. Nagy László

kormánymegbízott tartott előadást csütörtök délután. "Szeged viszonylatában az elmúlt száz év legnagyobb beruházása lesz az ELI lézerközpont, mint gazdasági, mint pedig tudományos szempontból. Ez az a kitörési pont, mellyel tudományos csomóponttá válhat városunk a térségben" - emelte ki az ELI ügyeiért felelős kormánybiztos. B. Nagy hangsúlyozta: Szeged a nyolcvanas évek óta régióközponttá szeretett volna válni, ami az utóbbi évtizedben elúszni látszott, miután Arad és Temesvár térsége is beelőzte. Ugyan eddig is egy tudományos csomóponttá tették az SZTE kutatói, városunk az ELI-vel a nemzetközi tudományos térképen is megerősítheti pozícióját. Februárig egy óriási nemzetközi közbeszerzés zárul le, így a kormánymegbízott szerint a hónap első felében megtörténhet az alapkőletétel, melyet a tényleges munkálatok követnek majd. Jogilag külön kezelendő, de működésében szorosan összefonódik az ELI-ALPS központjával a Science Park felépülése. A valamivel több mint 60 hektáron létesülő tudáspark kezdetben néhány száz, de rövid idő alatt több ezer ember foglalkoztatását segítheti elő. A külföldi tapasztalatok is igen biztatóak: Franciaországban egy hasonló területen működő tudományos park másfél évtized alatt egy 20-30 ezer ember foglalkoztatását biztosító központtá vált. Ugyan a választások időszaka nem kimondottan kedvező gazdasági folyamatok szempontjából, a kormánymegbízott szerint az ELI-projektet ez várhatóan nem zavarja meg. Szegeden politikai irányultságtól függetlenül mindenki számára nagyon fontos a lézerkutató felépítése, hatása pedig nem csak városunkra és Csongrád megyére, de az egész régióra jelentős kihatással bír majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.