Közélet

Emléktáblát kapott a főépítész kedvenc padja a Kárász utcán + FOTÓK

Emléktáblát kapott a főépítész kedvenc padja a Kárász utcán + FOTÓK

2014. január 16., csütörtök
Emléktáblát kapott a főépítész kedvenc padja a Kárász utcán + FOTÓK
novak09

Szeged egykori főépítészének, Novák Istvánnak avatták fel az emlékpadját a sétálóutcán.

Városunk legendás főépítésze töltötte szabadidejét a Kárász utcai kedvenc padján beszélgetve ismerőseivel. A Stümmer (Kerek Perec) utáni első pad előtt most emléktábla jelzi: a város díszpolgára ült gyakran e helyen. Solymos László alpolgármester elmondta az emléktábla avatásán, hogy az építész a városházát tartotta kedvenc épületének és a Kárász utca felújítását pedig kedvenc beruházásának. Török Péter tájépítész emlékbeszédében többek között szólt arról is, hogy Novák István sorvezető tervei nélkül ma sokkal szürkébb lenne a város. "Nemcsak Szeged, hanem az alföld nevén is értette az építész, a város mellett az alföld főépítésze is volt ő" - tette hozzá. Makón a szegedi ünnepséggel egy időben emléktéglát kap Novák István az általa tervezett városközpontban. Novák István 1938. január 16-án született

2013. február 3-án hunyt el

, ma lenne 76 éves. A makói születésű építész emlékét számos nagyszerű munka őrzi. Ő tervezte többek között Békés, Gyula, Mórahalom, Makó, Szarvas és szeretett városa, Szeged központját, utóbbi tervezése Europa Nostra-díjas lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.