Közélet

Az enyhe tél a fűtött üvegházakban, fóliasátrakban termelőknek kedvez

Az enyhe tél a fűtött üvegházakban, fóliasátrakban termelőknek kedvez

2014. január 16., csütörtök
Az enyhe tél a fűtött üvegházakban, fóliasátrakban termelőknek kedvez

Kedvez az enyhe téli időjárás a fűtött üvegházakban és fóliasátrakban termelő gazdálkodóknak, a hajtató kertészek költségeit ugyanis csökkenti, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent - közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI kérdésére.

Hozzátette: egy hosszabb ideig tartó meleg főként a csonthéjasok termését veszélyezteti (őszi, kajszi, szilva, cseresznye, meggy). A gazdák folyamatosan vizsgálják a rügyeket, még a szakemberek között is vita van ugyanis arról, hogy létrejött-e a rügyek mélynyugalmi állapota. Ebben az állapotban a fák jobban tűrik az időjárási változásokat, ha azonban már megindult a nedvkeringés sérülékenyebbé válnak. Ezért ellenőrzik folyamatosan a gazdák a rügyek állapotát. A FruitVeB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a növényeknek már a borús időjárás után több fényre, napsütésre volna szükségük, és arra, hogy a továbbiakban a hőmérséklet lassan csökkenjen, és ne haladja meg a +10 Celsius-fokot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.