Közélet

Akár 400 új munkahelyet is teremthetnek a megyei vállalkozások idén + FOTÓK

Akár 400 új munkahelyet is teremthetnek a megyei vállalkozások idén + FOTÓK

2014. január 17., péntek
Akár 400 új munkahelyet is teremthetnek a megyei vállalkozások idén + FOTÓK
sanex_pro_kft_beruhazas03_gs

Tavaly 747 millió forint jutott munkahelyteremtésre Csongrád megyében – idén is 13 milliárdra lehet pályázni egy országos keretből.

Február közepéig lehet a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázatára jelentkezni. Csongrád megyében 376 új munkahelyet teremtettek a konstrukció keretében az elmúlt évben, zömében álláskeresőket vettek fel. Beruházás-jellegű munkahelyteremtő támogatásra 2011-ben 5 milliárdos keret állt rendelkezésre, majd 10, tavaly pedig már 13 milliárd. „A Nemzetgazdasági Minisztérium idei, szintén 13 milliárdos kiírása révén várhatóan országosan mintegy 6500 új munkahely létrejöttét segíti elő ezzel a szaktárca” – tájékoztatott

B. Nagy László

kormánymegbízott a Sanex Pro Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón. A cég két targoncát és állványrendszert vásárolt a pályázaton elnyert összegből, és hat új munkahelyet is teremtett. „Ez egy 15 millió forintos beruházás volt, melyből 10 milliót nyertünk el a pályázaton. Cégünk 17 éve létezik, és apró pici lépésekkel egy olyan szintre jutottunk el, amit Európában is jegyezni fognak” – tájékoztatott

Szecskó Gábor

ügyvezető igazgató. Elhangzott, az exportra termelő cég korábban is nyert a szaktárca pályázatán, akkor 35 millió forint értékben öntőképet vásároltak és 16 munkahelyet teremtettek.

1480 munkahelyet őriztek meg Csongrád megyében

B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, a legfőbb cél az volt a pályázati konstrukcióval, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítsék, melyeknek nincs kevés az önerejük a fejlesztésre. „Az összehasonításban a Csongrád megyei vállalkozások a negyedik helyen végeztek tavaly, 84 pályázó 747 millió forintot nyert el az országosan 13 milliárd forintos keretből” – közölte. Úgy látja, ehhez az eredményhez az is hozzájárult, hogy fórumokat és tájékoztatókat rendeztek, hogy minél több érintettnek tudomása legyen a Nemzetgazdasági Minisztérium kiírásáról. B. Nagy hangsúlyozta, nem csak új munkahelyek jöttek létre, hiszen a meglévő létszám megtartását is tartalmazza a pályázat, így összességében a 376 új munkahely mellett 1480-at meg is tudtak őrizni. Fontos adat az is, hogy a létszámfelvétel 78%-ban álláskeresők köréből történt. Csongrád megyében a múlt év decemberében 14.494 fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma, amely több mint 1100 fővel alacsonyabb, mint az előző hónapi adat, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 7154 fővel, vagyis 33%-kal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. B. Nagy hozzátette, a kormányváltáshoz képest 255 ezerrel dolgoznak többen, s ez 1992 óta a legmagasabb foglalkoztatottsági szint. Leszögezte, a javuló tendencia nem csupán a közfoglalkoztatásnak köszönhető, a versenyszférában is egyre többen dolgoznak.

Február közepéig lehet pályázni

A korábbi évekhez hasonlóan idén legalább két fős létszámfelvétel az egyik legfontosabb kritériuma a pályázatnak a bázislétszám megtartása mellett, és munkahelyüket két évig kell megtartani – tájékoztatott

Bakos László

, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ általános igazgatóhelyettese. A szakember elmondta, február 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat, a nemzetgazdasági miniszter pedig április 4-ig dönt a pályázatok támogatásáról. Csongrád megye tekintetében a kisvállalkozások 70, míg a középvállalkozások 60%-os támogatási intenzitásra számíthatnak. A munkaügyi központ Csongrád megye minden járásában tart tájékoztatót az érintetteknek, január 20-án Mórahalmon, Szentesen, Kisteleken és Csongrádon, 21-én pedig Szegeden, Makón és Hódmezővásárhelyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.