Közélet

A Somogyi-könyvtár is csatlakozik a slow-hétvégéhez

A Somogyi-könyvtár is csatlakozik a slow-hétvégéhez

2014. január 24., péntek
A Somogyi-könyvtár is csatlakozik a slow-hétvégéhez
somogyi

„Lassíts! Élj tartalmasabb életet!” E gondolatmenet vezette a szegedi Belvárosi mozit és partnereit, hogy egy hétvégét ennek a gondolatnak, a „lassulásnak” szenteljen. A Somogyi-könyvtár, mint együttműködő partner csatlakozik a rendezvénysorozathoz: Bújj bele a könyvbe! - Slow reading-et (lassú olvasást) népszerűsítő ajánlatával.

A könyvtár intézménye kezdetek óta fontos része a slow mozgalomnak. Olvasni csak lassan, a szöveget ízlelve érdemes igazán, az olvasás a rohamos élettempónak nem képezi alapvető részét.

Mit kínál a Somogyi-könyvtár a Belvárosi mozi slow hétvégéjén?

Válogatást a slow mozgalom különböző témáinak szakirodalmából; ízelítőt a népszerű „gasztroregényekből” valamint a megfilmesített szépirodalom gyöngyszemeiből; belelapozási lehetőséget Móra Ferenc, Szeged „hírös” írójának legutóbb kiadott műveibe és az elmúlt három évben a Márai-program keretében a könyvtárba érkezett tetszetős szépirodalmi kiadványokba.

Válogatás a slow-mozgalom különböző témáinak szakirodalmából

A mai rohanó világban érdemes naponta legalább egy órát magunkra szánni, lelassulni, mert észre sem vesszük, de elrohanunk saját magunk mellett. Erre a jóga több szempontból is alkalmas. Sokan a stressz levezetésére, mások az egészséges életmód elsajátítására vagy akár önmagunk megtalálására is hasznosíthatjuk. Az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódik a helyes táplálkozás, ami több odafigyelést igényel. Ebben a témában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni. A témákhoz kapcsolódóan ajánljuk a könyvtárban található irodalmi alkotásokat, amelyekbe a helyszínen kényelmes fotelekben lehetőség lesz beleolvasni, addig is kicsit elengedni a rohanást.

Válogatás „gasztroregények”-ből

Az itt összegyűjtött könyveink erősen kapcsolódnak a slow mozgalom eredetéhez /slow food, 1989/, amely olasz kezdeményezésre indult. Egyik első sikeres darabja a sokak által ismert Napsütötte Toszkána című regény. A könyvek közös jellemzője, hogy általában különlegesen szép és turisztikailag is érdekes helyszíneken játszódnak és szereplői gyakran alapvető életmódváltásra vállalkoznak. Jellemző témái az új környezetbe való beilleszkedés, a helyi szokások, életvitel megtanulása, emberi kapcsolatok kialakítása. Mivel az életmód központi kérdése az étkezés minősége, ezért természetesen gyakran esik szó gasztro-kultúráról, ételekről, receptekről. Egészséges, jó életmód-mintákat ismerhetünk meg vonzó és szórakoztató formában olyan helyszíneken, mint Toszkána és Olaszország más tájai, Provance és több franciaországi helyszín, Görögország, Spanyolország vagy akár New York és Kalifornia.

Válogatás az elmúlt három évben a Márai-program keretében a Somogyiba érkezett tetszetős szépirodalmi kiadványokból

A könyvkultúra támogatását célzó projekt, a Márai-program keretében 2014. februárjában ismételten 2 millió forintot meghaladó értékben több mint ezer új könyvet várnak a Somogyi-könyvtárba. A 2011-ben indult Márai-program keretében már harmadjára bővül jelentős mértékben, igényes olvasmányokkal a szegedi bibliotéka kínálata. Első alkalommal 2011-ben 3,2 millió forintot, másodjára 2012-ben közel 2 millió forintot fordíthatott a Somogyi-könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával állománya bővítésére, frissítésére. A “Márai-pakknak” köszönhetően az elmúlt években összesen több mint 7 millió forint gyarapodásnak örülhetnek a könyvtár olvasói, a kicsiktől a nagyokig, a gyerekkönyvektől a tudományos irodalomig számos érdeklődési területen találhatnak új csemegéket a jelenlegi és a leendő olvasók.

Válogatás Móra Ferenc műveinek legújabb kiadásaiból

A Somogyi-könyvtár hajdani igazgatója, Móra Ferenc, Szeged „hírös” írója kapcsán kettős évfordulót ünnepelünk 2014-ben: 135 éve született és 80 éve halt mega "soktudományú ember". Mindmáig ismerősen csengenek kicsik és nagyok számára is versei, meséi. Több generáció nőtt fel A cinege cipője, A csókai csóka, a Dióbél királyfi, a Csilicsali Csalavári Csalavér, Az aranyszőrű bárány, A didergő király, vagy épp a Nagyhatalmú sündisznócska történetén. Máig népszerűek regényei is: például a Kincskereső kisködmön, az Aranykoporsó,vagy a Rab ember fiai. A slow gondolkodás fontos része a lokális szemlélet: az olvasás esetében helyi írók előnyben részesítésére buzdít. Móra Ferenc újabb kiadású, tetszetős kivitelű kötetei kerülnek bemutatásra ezen a hétvégén. Móra Ferenc életéhez, írásaihoz kapcsolódó, 5 kérdésből álló totóval is várjuk az érdeklődőket.

Megfilmesített irodalom – válogatás a Somogyi-könyvtár szépirodalmi könyveiből

Bemutató a könyvtár zenei állományában fellelhető filmzenékből A Belvárosi mozi szellemiségéhez kapcsolódva felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy a Somogyi-könyvtár értékes DVD-tárral rendelkezik. A DVD-tár kialakításánál alapvető szempont volt a hazai és nemzetközi filmművészet kiemelkedő darabjainak beszerzése, a fesztiváldíjas, valamint az oktatást segítő kiadványok összegyűjtése, a mozgóképkultúra és médiaismeret „kötelező irodalmát” jelentő filmek, valamint jelentős irodalmi adaptációk beépítése a gyűjteménybe. Elsősorban kortárs irodalmi adaptációk könyv- és filmváltozatával jelentkezünk a slow hétvégén. A könyvtár kínálatát az adaptációkhoz kapcsolódó, 5 kérdésből álló totó színesíti a játékos kedvűek számára már a programot megelőző héten. Kapcsolódó játékok itt: http://www.sk-szeged.hu/1202

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.