Közélet

A dél-alföldi megyék veszik át a DARFÜ-t

A dél-alföldi megyék veszik át a DARFÜ-t

2014. január 23., csütörtök
A dél-alföldi megyék veszik át a DARFÜ-t

Megkezdte az egyeztetéseket a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ Nonprofit Kft.) jövőjéről a három dél-alföldi megye vezetője.

Ennek keretében Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye közgyűlésének elnöke együttműködésük keretében 2014. január 21-én összdolgozói értekezletet tartottak a szervezet székhelyén, Szegeden. Összhangban a megyék területfejlesztési feladatkörével, a szervezet 2014. január 1-től került a három megyei önkormányzat irányítása alá. Az elmúlt hét év gyakorlatához viszonyítva változik a magyar támogatáspolitika a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban. Ennek egyik fontos eleme, hogy a fejlesztéspolitika helyi szintjévé a régió helyett a megye válik. A tervezés után mostantól a lebonyolítással foglalkozó intézményrendszer tekintetében is hatásköröket kapnak a megyék: a Területfejlesztési Törvény szerint a Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-k a területileg illetékes megyei önkormányzatok tulajdonába kerültek 2014-től. A változás következtében a DARFÜ Nonprofit Kft. Bács-Kiskun, Békés és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös tulajdonába került. A folyamat során jelenleg a tulajdonjog átadás-átvétele zajlik, amit a székhely szerinti, azaz a Csongrád Megyei Önkormányzat koordinál. Ezzel párhuzamosan a három megyei közgyűlési elnök folyamatosan egyeztet egymással, a felek minden kérdésben közös álláspontot képviselnek: a tulajdonjog, azaz a kft. üzletrésze három egyenlő arányban kerül elosztásra. A döntést a megyei közgyűléseknek is jóvá kell hagyniuk. A változás része, hogy a jelenlegi szegedi székhely mellett a jövőben a másik két megyeszékhelyen is működik majd irodája az ügynökségnek, így a pályázóknak a jövőben Kecskeméten és Békéscsabán is lesz lehetőségük a személyes ügyintézésre. A változások célja, hogy a pályázati információk, az ügyintézés, közelebb kerüljön a fejlesztésekben érdekeltekhez, a pályázókhoz. Az elképzelések szerint a jövőbeli feladatokat is a meglévő szakembergárda látná el. A szervezeti keretek végleges pontosítására az operatív programok elfogadása után kerül sor. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél az átszervezés alatt is folyamatos a feladatellátás, mivel a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban indult programokkal kapcsolatban jelenleg vannak folyamatban lévő eljárások, valamint megkezdődött a felkészülés a következő európai uniós fejlesztési ciklusra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.