Közélet

Nem változnának a temetkezési költségek jövőre

Nem változnának a temetkezési költségek jövőre

2013. december 7., szombat
Nem változnának a temetkezési költségek jövőre

Változatlanok maradnának a lakossági temetkezési díjak jövőre a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. javaslata szerint, a társaság azonban kompenzációra tart igényt a szociális temetések miatt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet az erre vonatkozó javaslatról, amelyben utalnak arra is, hogy a koporsós temetés aránya évről évre csökken, míg a hamvasztásosé növekszik. A BTI közzétette azt is, hogy az első három negyedévet 13,2 millió forintos mérleg szerinti hiánnyal zárta. A társaság 2014-ben 191,9 millió forint veszteséggel számol, továbbá arra számít, hogy valamennyi temetési mód esetében jelentős visszaesés lesz. Módosulhat a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, amelybe beemelik a szociális temetésre vonatkozó részeket is. A BTI jövőre 2380 szociális temetéssel kalkulál az eddigi tendenciákat figyelembe véve. Emiatt mintegy 194 millió forintos kompenzációt kér a társaság az önkormányzattól. A javaslatból az is kiderül, hogy szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére. A kormány október 21-én fogadta el a szociális temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet. Eszerint Budapesten a fővárosi önkormányzat által kijelölt temetőben kell külön parcellát kijelölni koporsós, illetve urnás szociális temetési helyeknek. Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni, az eltemettetőnek vállalnia kell, hogy ő vagy egy általa felkért ember személyesen közreműködik a temetés során. Az önkormányzat gondoskodik a többi között a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.