Közélet

Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

2013. december 30., hétfő
Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

Megjelent a parlamenti választáson induló jelöltek támogatására szolgáló kincstári kártya használatának szabályait tartalmazó miniszteri rendelet. A jelölteknek minden kiadásukhoz indoklást kell fűzniük, az államkincstár pedig húsz napon belül ellenőrzi elszámolásukat.

A parlamentben júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a 2014-es választás előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja: a jelölteket egymillió forinttal, a pártokat pedig ezen felül maximum 600 millióval, ha minden egyéni körzetben állítottak jelöltet. Az államkincstár a jelölteknek egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a támogatáshoz. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül kell elszámolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően számol el, a felvett támogatás feljebb kétszeresét köteles visszafizetni. A kincstári kártya használatának részletes szabályait a vasárnapi Magyar Közlönyben megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet tartalmazza. E szerint a jelölteknek a támogatás folyósításához - a nyilvántartásba vételüket követő öt munkanapon belül - személyesen kell megállapodást kötniük a kincstár illetékes megyei igazgatóságán. Itt kell jelezniük azt is, ha - élve egy novemberi törvénymódosítással - a nekik járó egymillió forintot felajánlják pártjuknak. A megállapodás rögzíti, hogy a jelöltnek vissza kell fizetni a támogatást, ha nem szerzi meg a választókerületben leadott szavazatok legalább 2 százalékát. Ugyanez igaz akkor, ha a jelölt visszalép vagy más okból kiesik - kivéve, ha meghalt. A kincstár a megállapodás megkötésekor átadja vagy öt napon megküldi a kincstári kártyát és PIN-kódját. Az államkincstár közvetlen átutalással bocsátja a pártok és a nemzetiségi önkormányzatok rendelkezésére az őket megillető kampánytámogatást. Az egyéni jelöltek pedig a kincstári kártyán keresztül jutnak hozzá a támogatáshoz. A jelöltek a kibocsátó internetes felületén kezdeményezhetnek átutalást a kártyáról. A jelöltnek haladéktalanul jeleznie kell, ha kártyája elveszett vagy ellopták. Ha ezt elmulasztja, a kár őt terheli. Ugyanakkor a kártya pótlásának költségeit az állam viseli. A támogatással úgy kell elszámolni, hogy a kedvezményezett benyújtja a pénz felhasználását igazoló bizonylatok hiteles másolatát és az azok alapján elkészített számlaösszesítő adatlapot. Ezen minden kiadáshoz részletes szöveges indoklást kell fűzni, feltüntetve annak célját. A kincstár a benyújtástól számított húsz napon belül ellenőrzi az elszámolást. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció korábban bírálta a kormányt, mert a kampányfinanszírozási törvényben szabott szeptember 15-ei határidőig nem készült el a rendeleti szabályozással.

Varga Mihály

korábban egy írásbeli kérdésre adott válaszában ezt azzal magyarázta, hogy noha a rendelet tervezete már augusztusban elkészült, és meg is küldték véleményezésére a parlamenti frakcióknak, a képviselőcsoportok részletesebb szabályozást igényeltek, és ennek kidolgozása a tervezettnél több időt vett igénybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.