Közélet

Egy profi és egy tehetség: latin, dzsessz és gitár

Egy profi és egy tehetség: latin, dzsessz és gitár

2013. december 13., péntek
Egy profi és egy tehetség: latin, dzsessz és gitár
Concert-Design-photo1

Olyan zenészeket szeretne nevelni, akik nem a technika rabjai, hanem a bennük rejlő érzéseket fejezik ki játékukkal – vallja Gabor Amadeus latin dzsessz gitárművész-zeneszerző, aki december 13-án 17 órától Ötvös Csilla gitárművésszel ad ingyenes adventi koncertet a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány nem csak ösztöndíjjal támogatja a szegedi tehetségeket, hanem művészeinek fellépési lehetőségeket is igyekszik biztosítani olyan partnerek segítségével, mint a Somogyi-könyvtár. Idén először már befutott, híres művészeket is meghívott tehetségei adventi koncertjeire, így

Ötvös Csilla

okleveles gitárművész, gitártanár, kamaraművész, a Sófi-alapítvány támogatottja

Gabor Amadeusszal

lép fel, aki többek között a világ egyik leghíresebb gitárosaként számon tartott

Al Di Meola

kurzusán is megfordult már. A fellépőkkel gitárról és esélyekről beszélgettünk.

A fejlődés motivál

– Hogyan ismerkedett meg Gabor Amadeusszal?

- Ötvös Csilla: 2013 tavaszán találkoztam Gabor Amadeus latin-dzsessz gitárművésszel, akinek egyedi és újszerű zenei elképzelései mély és pozitív hatást gyakoroltak rám. Megtisztelő számomra, hogy vele zenélhetek együtt, és részt vehetek a produkciójában, mely izgalmas zenei utazás és szakmai téren hatalmas kihívást is jelent.

– Honnan jött a közös koncert ötlete, volt-e már korábban is ilyen?

- Ö.Cs.: Számos közös koncert és felvétel bizonyítja a közös munka eredményét, melyek egyben a fejlődésem egy-egy állomásai is ebben a zenei világban. Az új megismerése, a fejlődés lehetősége mindig is motivált és ösztönző erő volt, a latin dzsessz műfaj zeneileg nyitottabbá tett, nagyobb szabadságot ad, hozzásegítve a zenei és technikai eszköztáram kiszélesítéséhez.

– Milyen a gitárművészek, gitártanárok élete, mennyire keresett a gitár?

- Ö.Cs.: A gitár népszerűsége töretlen, tekintettel széles körű elterjedtségére, sokoldalúságára. A gitározni tanuló fiatalok száma is egyre növekszik, amit gitártanárként is tapasztalok. A tanítvány sikere, fejlődése energiával tölt fel és elismerést jelent, ez egyfajta visszaigazolás a számomra. A legfőbb célom a zenetanítás során, hogy a zene szeretete egy életen át elkísérje a növendéket. Engem is ez a zeneszeretet hajt, gitárművészként a zenélés, a koncertezés az életem része, mely erőt ad, inspirál, amiben hiszek, és ami az én utam.

Gitárreneszánsz

– Egy ideig visszavonult a közszerepléstől, és szinte teljesen a tanításnak szentelte magát magániskoláiban. Milyen tapasztalatai vannak, mennyire szeretik az emberek a gitárt, sikeres lehet-e az a „misszió”, ami ennek a hangszernek a megismertetésére, megszerettetésére irányul?

- Gabor Amadeus: Pályafutásom elején a fóti zeneiskola gitár tanszakát vezettem, itt 18 évesen már beletekinthettem a tanárok sorsába. Ebben az időszakban született meg a döntés a fejemben, hogy inkább saját tanmenet szerint kezdek el gyerekekkel foglalkozni, majd létrehoztam magániskolámat. Itt már a növendék életkorának, érdeklődési körének jobban megfelelő és ahhoz közelebb álló dolgokat tudtam átadni, amit jobban megért mindenki. A zeneiskolai oktatás keretei között sajnos egy tanár sosem tud a gyermek egyedi képességei és zenei irányultsága felé dolgozni, nincs erre mód, hiszen egy kötelező tanmenetet kell végigjárni. A gitár reneszánszát éli évtizedek óta, alig van olyan populáris műfaj, amiben így vagy úgy ne szerepelne, így külön megszerettetni nem kell senkivel, csak elkapni azt a hangzást, ami az adott növendékre hatással van.

– A tanítás során a gitár „népszerűsítése” volt-e az elsődleges cél, vagy fordított-e kiemelt figyelmet a tehetséggondozásnak is?

- G.A.: Az elsődleges célom mindig az volt a tanítással, hogy közel vigyem a zenét ahhoz, aki szemben ül velem, tudatos zenészt neveljek, aki tudja, mit és miért kell játszani, aki később nem a technika rabja a hangszeren, hanem sokkal inkább a belül rejlő érzéseket kifejezni vágyó ember, később, ha úgy alakul előadó, vagy kiemelt esetben művész.

„Művész úr”

– A klasszikus kérdés: elsősorban előadóművésznek, vagy tanárnak tartja magát?

- G.A.: Én egy latin dzsessz gitáros vagyok, az igazi előadóművésszé válásom nem egy papíron dől és dőlt el , hanem azon, amikor egy koncert után úgy szólítják az embert , hogy „művész úr” . Amikor ez velem megtörtént anno, tudtam, hogy jó irányba indult el valami. A tanítás, a tudás átadása mindig fontos volt számomra, de a színpadi lét az, ami igazán életerővel és alkotó kedvvel tölt el.

– Mit vár a mostani, Ötvös Csillával való közös fellépésüktől?

- G.A.: Szeretem az interakciót a zenénkben, képesek vagyunk egymás érzéseit, dinamikáját, alkotókedvét lekövetni, ezt az élményt várom mindig a koncerten. Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy erre a szintre eljussunk együtt, nagy élmény azokat a pillanatokat átélni, amikor az improvizációk közben megszületik valami új. Minden koncerten van valami élményem ezzel kapcsolatban, és ezt a közönség is megérzi.

Komplex tudással

– Mit tanácsol a mai fiatal zenésztehetségeknek, hogyan lehet boldogulni leginkább a pályán, mi kell hozzá?

- G.A.: A mai világban komplex tudás kell a tehetség mellett ahhoz, hogy valaki érvényesülni tudjon – egyik a másik nélkül nem működik. Egyrészt fontos olyat alkotni és úgy megszólalni, ami egyediséget tükröz. Továbbá kell üzleti véna a szervezéshez, jó kommunikációs képesség a közönséghez és a médiához is. Sok életerő, energia, kitartás és hit abban, amit elképzeltünk célként. Ha ezek mind megvannak, akkor még egy adag szerencse sem árt hozzá, és nem vagyok abban biztos, hogy mindent felsoroltam, de ezek a legfőbb építőkövek.

– Mennyire kedvelt ma az ön által is játszott latinos, dzsesszes vonal?

- G.A.: A sok koncertfelkérés, média-megjelenés azt bizonyítja, hogy nagyon népszerű. Olyan zenei világ van a kezemben, ami szakmailag is nagyon nehéz minden gitárosnak, másrészt kifelé nagyon mutatós. A latin zene a temperamentuma és dallamvilága miatt megkapó, a dzsessz, pedig a frissességét és megújulás örömét adja a megszólalásban, remek páros ez egy gitáros kezében.

– El lehet-e árulni, most min dolgozik?

- G.A.: Nagyon sok szálon fut a munka a produkcióval, jelenleg fut az adventi koncertsorozat, ezzel párhuzamosan készülnek új felvételek, alkotások a stúdióban. A jövő évi koncertnaptárt töltjük jelenleg, és a média felé is folyamatosan szervezzük a megjelenéseket.

Továbbolvasásra ajánljuk:

www.gaboramadeus.com www.facebook.com/faboramadeusfansite www.youtube.com/gaboramadeusguitar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.