Közélet

Soltész Miklós: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét

Soltész Miklós: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét

2013. november 6., szerda
Soltész Miklós: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét

A kormány kiemelt figyelmet fordít az időskorúakra, a nyugdíjasokra, a 2010-ben tett ígéretét beváltotta, megőrizte a nyugdíjak reálértékét, vásárlóértékét - mondta Soltész Miklós szerdán Alsózsolcán, a felújított gondozási központ átadásán.

A szociális és családügyért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen elmondta: míg 2010 előtt nagymértékben csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, addig csak az idén 5,2 százalékkal emelkedett a nyugdíjak összege. Az alacsony inflációt tekintve ez azt jelenti, hogy 3,5-4 százalékos lesz a nyugdíjak reálértékének növekedése - tette hozzá. Jövőre is nyugdíjemelésre számíthatnak az időskorúak, ennek mértéke 2,4 százalékos lesz - mondta

Soltész Miklós

. Mindezt a kormány úgy érte el, hogy mind tavaly, mind pedig az idén nagyon magas volt az adósságterhe az országnak - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kabinet így a fizetőképesség fenntartása mellett az idősebb nemzedékekkel szembeni kötelezettségének is eleget tett. Köszönhető ez mindazoknak, akik adót és járulékot fizetnek - jegyezte meg. Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a kormány az önkormányzatokat megszabadította adóságaiktól, ez azt jelenti, hogy a települések tiszta lappal kezdhetik a következő időszakot, és a fejlődésre helyezhetik a hangsúlyt. Alsózsolcán 70 millió forintból újult meg a gondozási központ, a város a beruházáshoz 55 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán. A központban 28 idős ember nappali ellátását biztosítják. Az Új Széchenyi Terv 2010 és 2013 között csaknem 13 milliárd forintot biztosított időseket érintő szociális alapszolgáltatások fejlesztésére, míg bentlakásos intézmények, lakóhelyiségek és közösségi terek korszerűsítésére csak az elmúlt évben négymilliárd forintot. Évente mintegy nyolcmilliárd forint jut az önkormányzatoknak arra, hogy a rászoruló időseknek napi egyszeri meleg ételt adjanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.