Közélet

Mészáros Tamás: Erőfelmérés zajlik a baloldalon

Mészáros Tamás: Erőfelmérés zajlik a baloldalon

2013. november 13., szerda
Mészáros Tamás: Erőfelmérés zajlik a baloldalon
mszp_sajttaj_kozma_meszaros01_gs

Létre kell jönnie egy összefogásnak a baloldalon, jelenleg még az erőpróba zajlik – értékelte a baloldali üzengetéseket Mészáros Tamás. A balliberális publicista a Baloldali Páholy vendégeként közéletről és politikáról beszélgetett Kozma Józseffel.

Helyénvaló politika – beszélgetés közéletről, politikáról címmel hirdették meg a Baloldali Páholy rendezvényét, melyen

Kozma József

, a Magyar Szocialista Párt elnöke

Mészáros Tamás

újságíró, publicistával beszélgetett. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Mészáros emlékeztetett, nem egyedüli, hogy kétharmados többsége van a kormányzó erőknek, de a balliberális publicista szerint a kétharmados törvények túszul ejtették az országot. A választópolgárok nem tudták, hogy mi következik a kétharmados Fidesz-KDNP-s többségből, s úgy látja a legutóbbi közvéleménykutatási eredményekből, hogy kiegyenlítettek az erőviszonyok, hiszen 56% kormányváltást akar. „Mindez csak a választásokon fog eldőlni, de ez az 56% csak akkor valós, ha megtalálja azokat a politikai képviselőket és képviseletet, amelyek az ő 56%-os akaratát érvényre tudják vinni” – jegyezte meg.

meszaros_tamas_gs

Mészáros Tamás úgy értékeli a jelenlegi baloldali üzengetéseket, hogy gyakorlatilag ez tekinthető a választások nem létező első fordulójának, vagyis egyfajta erőpróba. A publicista elmondta, nem voltak felkészülve a politikai szereplők a választási rendszer átalakítására, így jelenleg a pozícióharc zajlik. Szerinte januárig bezárólag a közvéleménykutatók által készített felmérések és trendek fogják tisztázni az erőviszonyokat, s akkor derülhet csak ki, hogy

Gyurcsány Ferenc

és az általa vezetett Demokratikus Koalíció mégis hány százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Hozzátette, 5%-ot kellene elérnie akkorra ahhoz, hogy alkupozícióba kerüljön. Ha a Fidesz nyeri meg a választásokat, akkor meg fogja változtatni gazdaságpolitikáját, mert a jelenlegi irány tarthatatlan az újságíró szerint. Amennyiben pedig az ellenzéki erők nyernek, akkor a kormányzást gyakorlatilag lehetetlenné teszik a kétharmados törvények, amiket fel kell oldani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.