Közélet

Lángvágóval bontják a Szőke Tiszát + VIDEÓ

Lángvágóval bontják a Szőke Tiszát + VIDEÓ

2013. november 11., hétfő
Lángvágóval bontják a Szőke Tiszát + VIDEÓ
szoke_tisza_hajo_20131106_langvagas 022

Kedden érkezhet Szegedre a speciális daru, mellyel a Szőke Tisza darabjait kiemelhetik a folyóból. A munkálatokat többször megakasztotta a vízállás, műszaki problémák is adódtak, illetve a tulajdonosnak várnia kellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal döntésére is.

Többször módosították a Szőke Tisza kiemelésének időpontját, amit legutóbb

szeptemberre terveztek

.

Dán Zsolt

, a FERRO TOTÁL Kft. tulajdonosa portálunknak elmondta, most az esős idő miatt van némi csúszás. Ahogy

Kipper György

fotóján és videóján is látható, a legendás gőzöst közben lángvágókkal elkezdték bontani, és a tervek szerint a roncsot november 11-én emelték volna ki a folyóból. Dán Zsolt hozzátette, várhatóan november 12-én, kedden már az időjárás is kegyes lesz, és így folytatódhatnak a munkálatok. A roncs kiemelését késleltette az is, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) védettnek nyilvánította a gőzös egyes elemeit, melyek sorsáról meg kellett várniuk a hivatalos döntést. http://www.youtube.com/watch?v=2hGNM5aDf_w Ahogy beszámoltunk róla,

tavaly szeptemberben kezdték el bontan

i a gőzöst. A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek. 1958-ban átépítették, ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.