Közélet

A kormány november 27-én tárgyalja a felsőoktatási stratégiát

A kormány november 27-én tárgyalja a felsőoktatási stratégiát

2013. november 24., vasárnap
A kormány november 27-én tárgyalja a felsőoktatási stratégiát

Jövő szerdán tárgyalja a felsőoktatási stratégiát a kormány - mondta Klinghammer István egy más témában tartott sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

A felsőoktatási államtitkár kérdésre kiemelte: amit a kereskedelmi és az iparkamara kért, az benne van a stratégiában. Jelezte: elkészítették a kapcsolódó szükséges törvénymódosításokat és a felsőoktatási finanszírozásról szóló kormányrendelet-tervezetet is. A Felsőoktatási Kerekasztal a szeptember 20-i ülésén nagy többséggel, 10:1 arányban fogadta el a felsőoktatási stratégiát. A dokumentumot egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nem támogatta.

Parragh László

, az MKIK elnöke akkor úgy fogalmazott: az sok ponton jó irányba mutat, de összességében nem fogadják el. Az elnök a munkaerő-piaci igények megfogalmazását hiányolta az anyagból, és fontosnak tartotta a természettudományos képzést, a mérnökképzést, valamint a duális képzést, ezek - szerinte - nem szerepelnek kellő hangsúllyal a stratégiában. A szeptemberben elfogadott stratégia többek között a nemzeti tudományegyetemek, egyetemek, főiskolák és közösségi főiskolák besorolását tartalmazza. A dokumentum mindezek mellett kitér az új finanszírozási alapelvekre, tartalmazza a kiválósági professzori cím bevezetését is a kiemelt egyetemeken. A működtetéssel kapcsolatos feladatokat a kancellárok veszik majd át, ezáltal az akadémiai vezetést tehermentesítenék az intézményekben.

Klinghammer István

vasárnap arról is beszélt: koncepciót állítottak össze, hogy az uniótól a 2014-20-as időszakra érkező forrásokat hogyan és mire kellene felhasználni a felsőoktatásban. Egy másik témára vonatkozó kérdésre rögzítette: a zárolásokról még májusban döntés született, és az a felsőoktatási intézmények működését nem veszélyezteti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.