Közélet

450 millió doboz gyufát is gyárthatnak Szegeden + FOTÓK

450 millió doboz gyufát is gyárthatnak Szegeden + FOTÓK

2013. november 21., csütörtök
450 millió doboz gyufát is gyárthatnak Szegeden + FOTÓK
gyufagyar09_gs

Huszonhatmillió forint támogatást nyert el a Nemzetgazdasági Minisztérium februárban meghirdetett pályázatán a szegedi gyufagyár, amely így 15 új alkalmazottal bővíthette dolgozóinak számát. A Europe Match GmbH hazai fióktelepe az országban egyedüliként foglakozik reklám és kereskedelmi gyufa előállításával, termelésének 90%-a a környező országok piacait látja el.

Irinyi János

által Magyarország adta a világnak a modern gyufát, napjainkban pedig Szeged szolgálja ki Kelet-Európa és a Balkán országait. Az Europe Match GmbH fióktelepén az utóbbi években végrehajtott fejlesztések biztosítanak egyre hatékonyabb működést, a gyár kalkulációi szerint idén év végére elérhetik a 385 millió dobozt. A Nemzetgazdasági Minisztérium februárban meghirdetett pályázatán 26 millió forintos támogatást nyertek el, amelynek segítségével újabb öt gépet helyezhettek üzembe, valamint 15 fővel növelték dolgozóik számát. Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a cég a pályázat részleteit és távlati terveiket.

Csehországban is szegedi gyufát gyújtanak

"Szegeden az egész régió piacára szánt, kiemelkedő minőségű termékeket készítenek, igen nagy hatékonysággal: az előző évhez képest 27%-kal sikerült növelni az árbevételt" - nyilatkozta portálunknak

Klaus Bruns

. A tulajdonos-ügyvezető szerint nagyfokú szervezettség szükséges ahhoz, hogy a gyufásdobozonkénti 2 forintos haszonból egy ilyen kapacitású gyár üzemeltetése biztosítva legyen. A bővítést követően jelenleg 152 embert alkalmaz a reklám és kereskedelmi gyufa gyártására specializálódott cég.

2006 óta közel egymillió eurós beruházás valósult meg a cégnél, melynek segítségével korszerűsítették a termelést, modernizálták a beléptető rendszert és nem utolsó sorban jelentősen növelhették foglalkoztatottjaik számát - erről Török György termelési igazgató beszélt. A szegedi gyárban készült gyufa közel 90%-át exportálják, a lengyel, cseh és a Balkán országainak piacát is kiszolgálják. Termelésüket a számítások szerint évi 450 millió dobozig lehetne emelni logisztikai átszervezésekkel és fejlesztésekkel.

367 új munkahelyet létesítettek

"Az elmúlt nyolc-tíz év mélyrepülését követően végre növekvő pályára léptünk, makrogazdasági szinten stabilizálódni látszik az ország. Ehhez a vállalatok vezetői is jelentősen hozzájárulnak - merni kell beruházni és előrelépni, hinni kell benne, hogy van jövője a hazai vállalkozásoknak" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón B. Nagy László kormánymegbízott. Csongrád megyében idén 84 vállalkozás összesen 747 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, ezzel a negyedik legeredményesebb megye lett az országban. Összesen 376 új munkahelyet létesítettek, mivel a meglévő létszámot is megtartják további két évig, így összességében 1480 fő munkahelyét biztosították két évre. A kormányhivatal munkaügyi központjának képviseletében Tóth Tamás kiemelte: a 84 nyertes pályázat több mint duplája a 2011-es adatoknak, akkor 37-et számolhattak el. A jelentős növekedéshez hozzájárult a kormánymegbízott megyejárása, valamint az azt kísérő munkáltatói fórumok, céglátogatások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.