Közélet

Szombattól helyi termelői piaca lesz Ruzsának

Szombattól helyi termelői piaca lesz Ruzsának

2013. október 4., péntek
Szombattól helyi termelői piaca lesz Ruzsának

Október 5-én, szombaton reggel 7 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt a ruzsai, helyi termelő piac. A fejlesztést a helyi gazdák és az önkormányzat közösen valósítja meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A helyi gazdák által már régóta szorgalmazott korszerű, térburkolattal kialakított, fedett piactér 7 fedett pavilonból és 21 asztalból áll. Az első vásárlók között ott lesz Sánta Gizella polgármester asszony mellett B. Nagy László kormánymegbízott és Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke is.

A falumegújításra és - fejlesztésre igényelhető LEADER forráshoz a Helyi Akciócsoportok közreműködésével jutott hozzá a Ruzsai Gazdakör. A pályázaton 13.231.406.- forintot nyertek a „Helyi Termelői Piac” kialakítására. A támogatás mértéke 85 százalékos, a megvalósításhoz szükséges 15 százalék önrészt, azaz 2.334.960.- forintot Ruzsa Község Önkormányzata bocsátotta az egyesület rendelkezésére vissza nem térítendő támogatásként. A helyi termelői piacot a község központjában alakították ki egy ez idáig kihasználatlan közterületen. A helyi termelői piac üzemeltetője a Ruzsai Gazdakör lesz és szombatonként 7 órától-12 óráig tart majd nyitva. Ha a jövőben igény lesz rá, akár heti több alkalommal is árulhatják itt termékeiket a ruzsai és környékbeli termelők. Tavaly nyáron lépett életbe a vidékfejlesztési miniszternek az a rendelete, amely szerint a települések könnyített élelmiszer-biztonsági feltételekkel (de természetesen megfelelő higiéniai körülményekkel) alakíthatnak ki helyi termelői piacokat, ahol a kistermelők a 40 km-es környezetükből származó mezőgazdasági vagy élelmiszeripari terméküket értékesíthetik. A helyi piacok létrejöttének előnye az, hogy a jó minőségű hazai agrártermékek a legrövidebb úton kerülnek a vásárlók asztalára: ez által a termelők nagyobb jövedelemre tehetnek szert, de javulhat a vidék életminősége a családok megélhetése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.