Közélet

Kezdődik a szokásos rókaoltás

Kezdődik a szokásos rókaoltás

2013. október 5., szombat
Kezdődik a szokásos rókaoltás

Októberben Csongrád megyében is megkezdődik a rókák őszi, veszettség elleni immunizálása. A fertőzött állatok ugyan nagyon szelídnek tűnhetnek, de bármelyik pillanatban agresszívvé válhatnak.

Csongrád megyében október 5. és 10. között végzik az állatok immunizálását repülőgépes szórással és a vakcinák kézi kihelyezésével. A veszettség elleni szérumot tartalmazó csalikat főként a rókalyukak bejárataihoz, a folyó- és állóvizek mentén, valamint az erdős területeken helyezik el. A vesztettség elleni szérumot tartalmazó kapszulát halcsemegébe helyezik, aminek a rókák nem tudnak ellenállni. Az akcióra plakátokon is figyelmeztetik a lakosságot, de a katasztrófavédelmi igazgatóság mindenkit arra kér, hogy ne nyúljon a csokoládéra emlékeztető rókacsalihoz. A rókák immunizálására azért van szükség, mert ezek az állatok terjesztik leginkább a veszettség vírusát. A betegség hatására erős kóborlási kényszer alakul ki bennük, ezért akár 25-50 km távolságra is képesek elvándorolni, s közel merészkednek a lakott területekhez is. A veszett rókákat főként arról lehet felismerni, hogy természetes félelemérzésüket elveszítik, feltűnően szelídek, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis pillanatok alatt agresszívvé válhatnak. Az agresszivitást bármely váratlan inger kiválthatja, például erős hang, vagy fényhatás. A megváltozott viselkedésű róka mindig veszélyt jelent az állatok és az ember számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.