Közélet

Hiánypótló drogellenes stratégiát fogadott el az Országgyűlés

Hiánypótló drogellenes stratégiát fogadott el az Országgyűlés

2013. október 9., szerda
Hiánypótló drogellenes stratégiát fogadott el az Országgyűlés

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint hiánypótló drogellenes stratégiát fogadott el a héten az Országgyűlés, a dokumentum nagyon fontos eleme lesz a kábítószerek elleni küzdelemnek Magyarországon.

Ezt

Gaal Gergely

, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője mondta szerdán sajtótájékoztatón, ahol kifejtette: a stratégia fő irányelve a prevenció, a kínálat csökkentése azáltal, hogy a terjesztést bűnüldözési kategóriaként kezelik, az ártalom mérséklése és a felépülésközpontú kezelés. A cél, hogy megmutassák a fiataloknak: van alternatíva, "a józan, tartalmas és tevékeny élet" - összegzett a politikus, aki szerint a stratégia alkalmas cselekvési tervek kidolgozására, és arra, hogy valódi megoldása legyen ennek a problémának. Gaal Gergely fontosnak tartja a családok és a helyi közösségek szerepének növelését, valamint az egyházak szerepvállalását. Utóbbiaknak eddig is nagy szerepe volt a megelőzésben és a rehabilitációban - jegyezte meg. Felidézte, hogy a 2009-ben, a szocialista kormány által elfogadott stratégia még a cselekvési terv kidolgozásáig sem jutott el, és az eredmények sem igazolták vissza helyes voltát. Valódi társadalmi egyeztetés sem volt, és az elmúlt időszakban új, pszichoaktív szerek jelentek meg, amelyek egyre jobban veszélyeztetik elsősorban a fiatalokat - mutatott rá. Gaal Gergely szerint Magyarország egyre inkább célországgá vált a kábítószerek piacán, egyre alacsonyabb életkorban történik meg az első kipróbálás. A KDNP-s képviselő arról is beszélt, hogy a

Bajnai Gordon

nevével fémjelzett politikai formáció egy olyan szervezettel működik együtt, amelynek vezetője korábban a Kendermag Egyesületben a drogliberizációért harcolt.

Hollik István

, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke szerint az elmúlt évek történései bebizonyították, a drogliberalizáció csődöt mondott. Örömének adott hangot, hogy a stratégia visszaigazolja, amit korábban is mondtak: a lehetséges kipróbálóknak felvilágosításra, a függőknek kezelésre van szükségük, míg a terjesztőket súlyos büntetéssel kell sújtani. Szólt arról is, hogy a jövőben is megszervezik majd drogprevenciós célú programjukat, a Fűnyíró Filmfesztivált. A rendezvényen a témáról szóló filmek vetítése után volt kábítószer-fogyasztókkal lehet beszélgetni a problémáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.