Közélet

Öt kés volt a rendőrgázoló övére és a testére erősítve

Öt kés volt a rendőrgázoló övére és a testére erősítve

2013. október 24., csütörtök
Öt kés volt a rendőrgázoló övére és a testére erősítve
hummerrendor01_mti_kzg

Az osztrák hummeres gázoló szegedi pere a rendőrök vallomásával folytatódott, melyekben elhangzott, hogy késsel rontott a járőrre a sértett, három bilinccsel kötötték fához a tombolót.

A 35 esztendős

Thomas Robert B.-t

hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja az ügyészség. A per második, csütörtöki tárgyalási napján az ügy rendőr szemtanúit hallgatta meg a Szegedi Törvényszék. A vallomások szerint a forgalom-ellenőrzést végző rendőrök a konvojban a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartó négy hummeres egyikét gyorshajtás miatt megbírságolták Magyarcsanádnál. Miután az érintett sofőr befizette a bírságot, a konvoj továbbindult. A két motoros járőr - köztük a későbbi áldozat - szirénát és villogót használva a traffipaxos rendőr jelzésére indult el; azért kért segítséget, mert az egyik terepjáró leszorította az útról. Apátfalva belterületén érték utol a konvojt, a vádlott nyelvet nyújtott az őt megállítani próbáló motorosra, középső ujját mutatta neki, majd megpróbálta leszorítani az útról. Ezt látva a traffipaxos autót vezető rendőr két vagy három lövést adott le a terepjáróra. A falu központjában a Hummer lehúzódott az út szélére, a járőr mellette, a sértett előtte támasztotta le motorját. A járőr kinyújtott kézzel odaszaladt a bal első ajtóhoz, előbb megpróbálta kinyitni, majd a motorosruha könyökvédőjével igyekezett betörni az üveget. A terepjáró előbb balra indult, majd a vádlott jobbra rántotta a kormányt, és elütötte

Kenéz Imrét

. A járőr ezután öt célzott lövést adott le az autóra, ezek az ajtót találták el. A vádlott, miután a járőr gázspray-t használva megpróbálta kiszállásra kényszeríteni, késsel a kezében ugrott ki a kocsiból. A rendőr ekkor több lövést adott le rá, a kezét, a csípőjét, a térdét és a combját találta el. Egy civil segítségével sikerült a földre gyűrniük, de a vádlott ekkor egy másik kést rántott elő, majd megpróbálta megszerezni a rendőrök fegyvereit. Mint később kiderült, a vádlottnál - tokokban a testére és az övére rögzítve és a zsebeiben - öt kés volt. A járőr egy másik rendőrrel és a segítségükre siető autóssal tudta megbilincselni a vádlottat. Kenéz Imre járőrtársa, aki időközben a történtek miatt leszerelt a rendőrségtől, úgy fogalmazott, az életéért küzdött, amikor próbálta megfékezni a vádlottat. A többi szemtanú beszámolója alapján is a vádlott magán kívül volt, artikulálatlanul ordított, folyamatosan ellenállt a rendőri intézkedésnek, három bilinccsel tudták egy fához láncolni. A terepjárót kábítószerkereső kutyával is átvizsgálták, az állat a hátsó ülésen egy bőröndnél drogot jelzett. A per tárgyalása jövő kedden a civil tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyben januárban születhet elsőfokú ítélet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.