Közélet

Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK

Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK

2013. október 14., hétfő
Ételkóstolók és bemutatók a Gluténmentes Napon + FOTÓK
glutenmentes_nap_mj 09

Diós hókifli, kókuszos golyó, perec, kakaós csiga és muffinok – ezekből a lisztmentes finomságokból is válogathattak az érdeklődők szombaton a piarista gimnáziumban, ahol tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Gluténmentes Napot.

„Amikor fél éve szembesültünk azzal, hogy az unokám tej- és gluténérzékeny, úgy éreztük, nem fogjuk tudni kezelni ezt a helyzetet. Elkezdtünk utánaolvasni, s szépen lassan egyre több információhoz és recepthez jutottunk” – mesélte Szigetiné Mónika. Sok mindenre kell figyelniük, s a második osztályos kislánynak – akiről azt is megtudtuk, hogy tehetséges dzsúdós – otthon főzik meg a speciális ételeket. Mónika úgy látja, az egész diétában a kenyér és péksütemény a legfontosabb, s nagy öröm volt számára, amikor először sikerült állagában és ízében egyaránt jó kenyeret sütnie. A „Cöli” Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesület idén is gluténmentes élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégeket hívott meg a Dugonics András Piarista Gimnáziumba, ahol kedvezményes vásár, orvosi előadás és szűrés is várta az érintetteket. A rendezvény hírére Zentáról és romániai településekről is érkeztek, de Orosházáról, Szekszárdról és Ajkáról is jöttek gluténérzékenyek.

Pappné Berki Beáta

, az egyesület elnöke elmondta, szerencsére évről-évre növekszik a gyártók és forgalmazók száma, amit az is generál, hogy egyre gluténérzékeny ember él közöttünk. A betegek számának növekedése arra is visszavezethető, hogy szerencsére egyre hamarabb felismerik a problémát, így a élethosszig diétára is korábban térnek át a páciensek. Gyógymód ugyanis nincs, csak a szigorú diéta jelent megoldást. A rendezvényen kürtős kalácsot is kínáltak, voltak torták, muffinok és tésztafélék is. Előrelépés, hogy egyre többen készételeket is gyártanak, sőt Szegeden akár lisztérzékeny menüt is rendelhet magának bárki. A házhoz szállítás nemcsak azoknak jó, akiknek kevés az idejük, hanem a diéta megkezdésekor is praktikus, Pappné Berki Beáta tapasztalatai szerint sokan kétségbeesnek, hogy vajon mit is ehetnek, s mit kell elkerülniük.

glutenmentes_nap_mj 17

Az egyesület elnöke például a nagyon kukoricás ízű étkeket kerülni, de ő is talál olyat, melyek minőségükben, állagukban, s ami a legfontosabb, ízükben is hasonlítanak azokhoz, a melyeket a diéta megkezdése előtt fogyaszthatott. Szerinte érdemes összehasonlítani a különböző gyártók hasonló termékeit, s nem kimondottan az ár, inkább íz ízviláguk miatt. A „Cöli” rendezvényre erre is kiváló lehetőséget biztosít. „Amikor 2008-ban elkezdtem a diétát, feleannyi termék közül választhattam, mint most. Van egy hotel, mely az országtortákat is elkészíti gluténmentes változatban, s ez nagy öröm számomra. Gyakorlatilag majdnem úgy élhetünk, mint a legtöbb ember, s már nem kell hiányt szenvednünk semmiben” – fogalmazott. Ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik,

Tóthné Laczkó Ildikó

szerint némelyik gluténmentes étel gyakorlatilag ehetetlen. Neki például az egyik cég cukrászsüteményei egyáltalán nem ízlenek, míg más termékeket kimondottan finomnak tart. A hódmezővásárhelyi

Molnár Ferencnének

az egyik unokája lisztérzékeny, s idén is találtak újdonságokat, most egy lisztkeverék érdekelte őket, mert mint elmondta, többfélét ki kell próbálni, hogy az ember megtalálja a számára legjobbat. A másik unoka,

Molnár Zsuzsanna

tejérzékeny, testvérének gluténmentes ételeket lehet csak ennie, míg édesapjuk cukorbeteg, így családjukban sok mindenre kell figyelni a főzéskor. Azt is megtudtuk, érdemes végigböngészni a készételek vagy épp a felvágottak csomagolását is, sokan nem is tudják, hogy egyes közismert márkás termékek nem tartalmaznak gluténszármazékot, mivel a sűrítőanyagként általánosan használt búzakeményítőt egyre többen helyettesítik kukoricakeményítővel, ezzel is kedvezve a lisztérzékeny betegeknek.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.