Közélet

Alternatív rezsiharcot hirdetett Szegeden Gőgös Zoltán

Alternatív rezsiharcot hirdetett Szegeden Gőgös Zoltán

2013. október 1., kedd
Alternatív rezsiharcot hirdetett Szegeden Gőgös Zoltán
DSCF5639

Az alapvető, hazai gyártású élelmiszerek áfájának csökkentésével, valamint szociális helyzethez és fogyasztáshoz szabott rezsicsökkentéssel állna ki a magyar vidék mellett Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő.

A politikus kedd délután a vásárhelyi "Demokrata Estek” című rendezvény díszvendége volt, előtte azonban Szegeden tartott sajtótájékoztatót. Témái között szerepelt a vidéki Magyarország helyzete, a termelőket érő megszorítások és a rezsicsökkentés, melyekre a baloldali párt a Fidesz terveivel némi átfedésben lévő alternatívákat kínál. A kormány rezsicsökkentési tervezetére az Összefogás a Fűtött Otthonokért Alap a baloldal válasza, melynek tervezetét szeptember 19-én nyújtották be a parlamentnek. A tervezet szerint nem általánosan ítélnék meg, hanem szociális helyzethez és fogyasztási határhoz kötnék a rezsiköltségek mérséklését. "Ugyanazt az összeget egy állami alapban gyűjtenénk össze, amely teljesen más logika szerint osztaná azt el: alacsonyabb jövedelemszint és fogyasztás mellett jóval magasabb támogatást nyújtana. Ez a jelenlegi csökkentéshez képest körülbelül 50%-os pluszt jelentene a minimálbér környékén élők számára, egy bizonyos fogyasztási határ felett pedig csak nagycsaládosok esetében tennénk indokolttá a közüzemi díjak mérséklését" - magyarázta a politikus. Az önkormányzati cégek számára már most is óriási problémát okoz a csökkentés finanszírozása, ez pedig előbb-utóbb a multinacionális cégekig is eljut majd. Kénytelenek lesznek elbocsátásokkal és a szolgáltatások leépítésével visszafogni a költségeket, így összességében elavulttá válik a hazai energetikai rendszer.

DSCF5634

Elsősorban azonban nem a víz- és gázszámlák, hanem az élelmiszerek megvásárlása teszi a legnagyobb terhet a családokra, egy átlagos háztartás jövedelmének a 27%-át viszi ez el, ami tarthatatlanul magas - emelte ki Gőgös Zoltán. "Ez az élelmiszeriparnak is komoly gondot okoz, ami jól érzékelhető itt Szegeden, hiszen a város köztudottan az ágazat fellegvára. A kormány a különadókkal olyan terhet rakott az élelmiszeripari vállalkozásokra, melyek versenyképességi oldalról nem kigazdálkodhatók. A legtöbb szektorban ezek az adók áthárításra kerültek a fogyasztókra, az élelmiszeriparban azonban ez nem megoldható, hiszen a multik tartósan alacsonyra nyomják az árakat" - mondta a politikus. Gőgös szerint célirányos áfacsökkentésre lenne szükség, amely az alapvető élelmiszereket érintené, úgy mint a kenyér, sertés- és tőkehús, a tej, a zöldségek és gyümölcsök vagy a kemény sajtok. A közvetlen áfakiesés körülbelül 90 milliárd forintba kerülne, a politikus szerint azonban ennek jelentős része megtérülne a feketegazdaság kifehéredésével, ráadásul munkahelyeket biztosítana a vidéki ember számára is. "A választási programunkban nagyon hangsúlyosan szerepel az élhetőbb, versenyképesebb vidék kialakítása. Olyan integrált mezőgazdaságra van szükség, amely békés keretek között tudja mindenkiből a legjobbat kihozni, legyen az kicsi, közepes vagy nagy" - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.