Közélet

A Jobbik elégedetlen a kisteleki-ügy ítéletével

A Jobbik elégedetlen a kisteleki-ügy ítéletével

2013. október 10., csütörtök
A Jobbik elégedetlen a kisteleki-ügy ítéletével

Pénzbüntetésre ítélték az egykori kisteleki jegyzőt, a polgármester és alpolgármestert közokirat-hamisítás miatt, a párt közleményben jelezte, hogy szigorúbb ítéletet várt.

Nem jogerős ítéletében kétrendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélte Kistelek egykori jegyzőjét, polgármesterét és alpolgármestereit csütörtökön a Szegedi Járásbíróság. Az ítélet szerint a jegyző nem szabályszerűen készítette el a jegyzőkönyveket Kistelek képviselő-testületének 2011. december 9-i zárt üléséről, illetve az azt követő nyílt ülésről és közmeghallgatásról. A polgármester és az alpolgármesterek ezeket aláírták, és nem jelezték, hogy tartalma nem felel meg a valóságnak. A jegyzőt ezért 80 ezer, a polgármestert 60 ezer, a két alpolgármestert 40-40 ezer forint megfizetésére kötelezte a bíróság. A vádirat szerint a képviselő-testület az adott napon zárt ülést tartott a városházán, amit közmeghallgatással egybekötött nyílt ülés követett a közeli általános iskolában. A jegyzőkönyv szerint a zárt ülésen mind a kilenc testületi tag részt vett, és egy helyi lakos kérelmét bírálták el. Valójában azonban az egyik képviselő csak a zárt ülés végére, a szavazás után érkezett meg. Emellett a zárt ülésen a képviselők megtárgyaltak és elfogadtak több határozatot és rendeletmódosítást is, a jegyzőkönyvben azonban már az szerepelt, mintha ez a nyílt ülésen történt volna meg és minden képviselő szavazott volna. A bíróság előtt S. Lilla volt jegyző, Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester és Pálinkás Pál (független), valamint Darabos Gábor (független) alpolgármesterek nem tettek vallomást, és kérdésekre sem válaszoltak. Tanúként korábban azt vallották, hogy a zárt ülésen gyorsan végeztek a kérelem elbírálásával, ezért belekezdtek a további napirendek tárgyalásába is. Tanúként korábban a jegyző elismerte, hogy jegyzőkönyv-vezetési szabálytalanság történt, hiba volt ugyanis a zárt ülésen elhangzottakat a nyilvános testületi ülés jegyzőkönyvébe vezetni, de okirat-hamisítás nem történt, a jegyzőkönyv tartalmilag a valóságot tükrözi. A polgármester és az alpolgármesterek is tagadták bűnösségüket. A városvezetők elmondták, azért írták alá a jegyzőkönyvet, mert azok tartalma valós volt, csupán szerkesztési hiba történt, hogy nem különültek el benne pontosan a zárt és a nyílt ülésen elhangzottak. Az ítélet ellen az ügyész a pénzbüntetés növeléséért, a védők a felmentésért fellebbeztek, így az nem jogerős.

A Jobbik megyei szervezetének közleménye

A mai napon hirdetett ítéletet közokirat-hamisítás ügyében a szegedi bíróság dr. Somodi Lilla, Kistelek volt jegyzője és három tettes társa: Nagy Sándor, polgármester és két alpolgármestere ellen. A Csongrád megyei Jobbik egyetért a bíróság álláspontjával a tekintetben, hogy az első fokú ítéletében kimondta a közokirat-hamisítás tényét, ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatás szigorúságába vetett hitünk megingott, hiszen a vádlottakra enyhe pénzbüntetést szabtak ki. Korábban, Nagy Sándor polgármester ezt az ítéletet előre vetítette nyilatkozatában és bízunk benne, hogy ez csak a "véletlen" műve és nem a Fideszes diktatúra deklarációja volt. Véleményünk szerint a mindenen átgázoló polgári-liberális hatalomtúltengés a jövő évben megtörik, mert a Jobbik által ígért elszámoltatás az élet minden területére szükséges kiterjesztenünk. Nem mutathatunk a jövő generáció számára, olyan példát, hogy egy hivatalos dokumentum meghamisítását, azt egy ejnye-bejnye pénzbüntetéssel meg lehessen úszni. Gondoljunk arra, ha egy tanár naplót hamisít, az orvos lelet hamisít, az ügyvéd dokumentumot hamisít, a rendőr feljelentést hamisít...stb. hová visz minket, magyarokat? Oda, ahol most vagyunk vagy még lejjebb?! Bízunk a magyar emberek és választópolgárok értékítéletében annyira, hogy a jövőre nézve mindenki levonja az ügy konzekvenciáit és ítéletet mondjon a szavazóhelyiségekben. Tóth Péter, Csongrád megyei Jobbik, elnök Dudás Zoltán, Csongrád megyei Jobbik, alelnök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.