Közélet

Zuschlag János elhagyta a börtönt (FRISSÍTVE!)

Zuschlag János elhagyta a börtönt (FRISSÍTVE!)

2013. szeptember 18., szerda
Zuschlag János elhagyta a börtönt (FRISSÍTVE!)
zuschlag_per01_gs

Szerda reggel szabadult a kecskeméti börtönből Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő, aki letöltötte hatéves börtönbüntetését, amelyet a Szegedi Ítélőtábla szabott ki rá.

Az egykori szocialista politikus a börtön kapuján kilépve nem nyilatkozott senkinek, beszállt egy rá várakozó BMW személyautóba, amely elvitte a helyszínről. A Szegedi Ítélőtábla 2011. január 31-én hozott jogerős ítéletében másodfokon két és fél évvel mérsékelte az első fokon, az akkor még Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kiszabott fegyházbüntetést. Az elsőfokú eljárásban a Bács-Kiskun Megyei Bíróság

Zuschlag Jánost

8 év 6 hónap börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra és a közügyektől való eltiltásra ítélte, amelyet a másodfok lényegesen enyhített, mert a vagyonelkobzást nem rendelte el a táblabíróság. A Szegedi Ítélőtábla a volt politikust társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintos támogatásokat. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő büntetésébe beszámították az előzetes letartóztatásban eltelt időt.

Fidesz: Zuschlag János "mások helyett vitte el a balhét"

Zuschlag János "mások helyett vitte el a balhét", egy olyan minisztérium balhéját, amelyet akkor

Gyurcsány Ferenc

és

Mesterházy Attila

vezetett - mondta a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján az egykori szocialista országgyűlési képviselő börtönből való szabadulásának kapcsán.

Selmeczi Gabriella

szerint a kecskeméti börtönből hatéves büntetése után szabadult baloldali politikus nem egy magányos elkövető volt, "ne felejtsük el, hogy 2007-ben bűnszervezetben elkövetett csalás volt ellene a vád" - mondta. Hozzáfűzte: a bűnszervezet szálai az akkori Ifjúsági és Sportminisztériumba vezettek, ahonnan a szocialista ifjúsági szervezetekhez és még ki tudja kikhez vándoroltak a forintok, "Zuschlagék a Gyurcsány-Mesterházy minisztériumban lopták ki a pénzt" - fogalmazott. Úgy vélte: nem véletlen, hogy a két akkori szocialista politikust, valamint Szilvásy Györgyöt, a tárca akkori közigazgatási államtitkárát is beidézték a perben. "A bukott baloldal semmit nem változott, ugyanazok vannak együtt most is, akik egyszer már tönkretették az országot és különböző pénzmosásos esetekkel kapcsolatban keveredtek gyanúba" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a 2011-ben hozott jogerős bírósági döntésben sem Gyurcsány Ferencet, sem Mesterházy Attilát nem marasztalták el, azt mondta: a bíróság amit tudott, bizonyított, az emberek azonban azt gondolják, hogy Zuschlag János nem egyedül követte el a bűncselekményt. Hozzátette: ő az érintettek politikai felelősségét veti fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.