Közélet

Új vérellátó központ nyílik Szegeden + FOTÓK

Új vérellátó központ nyílik Szegeden + FOTÓK

2013. szeptember 25., szerda
Új vérellátó központ nyílik Szegeden + FOTÓK
verado_allomas02_gs

Kicsiben is segíthetjük a hazai egészségügy működését – ennek szellemében szervezett országos véradó napot a Magyar Rezidens Szövetség szerdán. A szegedi Vérellátó Központban megtudtuk: hamarosan új vérellátó központ nyílik városunkban.

A Magyar Rezidens Szövetség a „Hála-Pénz - hálát a betegtől, pénzt az államtól” kampány keretében, a négy orvosképző egyetem Hallgatói Önkormányzatának és a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület közreműködésével országos véradást hirdetett szerdára. A rendezvény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét: nem csak pénzzel, de helyes hozzáállással és segítő szándékkal is sokat tehetünk a fenntartható egészségügyért. „Szerettünk volna rávilágítani az egészségügyet érintő súlyos problémákra, amelyet nem csak pénzügyi szempontból vizsgálhatunk, sajnos a rövidebb távú, súlyosabb gondokkal napi szinten találkozhatnak a dolgozók. Nincs elég vér, és a statisztikák alapján évről-évre csökken a véradási hajlandóság. Ezzel a pár perces, egyszerű és ingyenes felajánlással bárki hozzájárulhat az egészségügy működéséhez” - nyilatkozta portálunknak

Sipka Balázs

szervező, a Magyar Rezidens Szövetség szegedi régiójának elnöke. Délelőtt tíz órától délután fél hatig várják a Somogyi utcai véradó állomáson az önként jelentkezőket is.

Szekeres Veronikától, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatójától megtudtuk: Szegeden nagy hagyománya van a véradásnak, hiszen sok segítőre támaszkodhatnak, a Magyar Vöröskereszttel is közreműködve rendszeres kitelepüléseken várják az önkéntes felajánlásokat. Egyetemi városként nagy szerepük van a vérellátásban a fiataloknak, a hallgatók nyári távolléte és a szabadságok miatt így augusztus végén-szeptember elején nagy a hiány, szerencsére a készletek mostanára rendeződnek, főként a maihoz hasonló véradó napok segítségével. „A visszatérő véradókat számon tartjuk és jutalmazzuk, a századik adományozókat minden évben, november 27-én kitüntetjük. Számuk egyre nő, néhány éve egy vásárhelyi férfi a 170. alkalommal fordult meg nálunk” - emelte ki a régióigazgató. Mint mondta, a szegedi régió hamarosan új vérellátó központtal bővül: a Földváry utca sarkán, az egykori bőrgondozó helyén várják hamarosan a véradókat, az épület ünnepélyes alapkőletétele októberben lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.