Közélet

Szobori búcsú: a józan ész manapság hiánycikk + FOTÓK

Szobori búcsú: a józan ész manapság hiánycikk + FOTÓK

2013. szeptember 8., vasárnap
Szobori búcsú: a józan ész manapság hiánycikk + FOTÓK
szobori_bucsu_mise29_gs

A hét utolsó napján több mint száz éves hagyományok elevenedtek meg az ópusztaszeri Szobori búcsún, a helyi park Árpád-kori emlékművének szomszédságában. Kiss-Rigó László megyés püspök az ünnepi szentmisén az emberi józan ész és az erkölcsiség fontosságáról beszélt.

Az emberi élet projektek sorozata

Az emberi élet egy igazi projekt, mely fogalmat – átvitt értelemben – már

Jézus

is ismert, saját korában pedig számos tervet fogalmazott meg és hajtott végre.

Kiss-Rigó László

megyés püspök ünnepi beszédében ezt úgy magyarázta, a ma emberének is tisztában kell lennie gyökereivel, az élete során elébe táruló lehetőségekkel, valamint azzal, hogy céljainak eléréséhez nem mások kárán vezet az út. Ahhoz, hogy valaki ezeket képes legyen átültetni saját értékrendjébe, józan észre van szüksége. Azonban manapság, amikor a józan ész hiánycikk, tömegek sorsa múlhat egy-egy rossz döntésen. „Mielőtt megtámadnánk Szíriát, érdemes meggondolni, mit nyerhetünk ebből, van-e egyáltalán értelme, mert különben tragédiába fullad az egész” – ültette át gondolatait világpolitikai kérdésekbe. A megyés püspök azonban lát reményt arra, hogy a feltörekvő nemzedékek – függetlenül attól, hogy hívők-e, vagy sem – az iskolában elsajátítsanak néhány morzsányit az erkölcsös gondolkodásból, még akkor is, ha oktatóikat nem mindenki tartja alkalmasnak e feladatra. „A hívő ember sem teszi meg mindig a helyes lépést, de legalább tudja, mit kellene tennie” – fogalmazott Kiss-Rigó.

szobori_bucsu_mise25_gs

A Szer ma mást jelent, mint húsz évvel ezelőtt

A Szert 25 évvel ezelőtt még az „igaz üzenetet közvetítő” Szabad Európa Rádióval azonosították, ennyi év után viszont a megyés püspök szerint ma már az egyetlen igaz üzenetet, az evangélium üzenetét értik alatta. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Árpád

vezér halálának 1100., és az első búcsú 110. évfordulója alkalmából Szer Üzenete néven alapított kitüntetést. A díj nem más, mint egy íjas pecsétgyűrű, amit minden évben olyan keresztény magyar embernek szánnak, aki kiemelkedő közösségépítő és nemzetmegtartó munkájával statuál példát mások előtt. Idén Szer Üzenete díjban

Mádl Dalma

, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Szent Erzsébet Rózsája díjas részesült, a posztumusz kitüntetést pedig

Karácsony Sándor

egykori egyetemi oktatónak ítélték. A pecsétgyűrűt

Kertész Péter

, az emlékpark vezetője adta át Mádl Dalmának és Karácsony Sándor megjelent rokonainak.

szobori_bucsu_mise85_gs

„Ma is könnyű dolog elvinni a szeretet üzentét szerte a világban, mert ha az ember egyszer sugallatot kap fentről, akkor nagy odaadással megy és örömmel fogadják. Azt gondolom, talán nem is közismert embereknek kellene adni ezt a kitüntetést, hanem például egy olyan asszonynak, vagy férfinak, aki az árvíznél dolgozott. Így legalább hallanának tetteikről” – nyilatkozta Mádl Dalma a díj átvétele és a szentmise után. Szerényen hozzátette, egész hosszú névlistát tudna összeállítani azokból, akik nála jobban megérdemelnék ezt a kitüntetést. A díjazotthoz nagyon sokan odaléptek gratulálni, többek között egy horvát család, akik köszönetet nyilvánítottak a 90-es években nekik nyújtott segítségért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.