Közélet

Rákosivipera-nap a Vadasparkban!

Rákosivipera-nap a Vadasparkban!

2013. szeptember 5., csütörtök
Rákosivipera-nap a Vadasparkban!
rákosi-vipera_mme

Az igazi hungarikumnak számító hüllő fontosságára hívja fel a figyelmet a Rákosi Vipera Védelmének Napja, melyet szombaton tartanak a vadasparkban.

Szeptember első szombatja idén 7-ére esik, amely most már évek óta országszerte a Rákosi Vipera Védelmének Napja. Ez a Magyarországon tudományosan több mint 120 éve leírt állat azért kapott egy külön napot a zöld jeles ünnepek között, mert a természetben előforduló egyedeinek száma oly kritikusan lecsökkent, hogy a csak napjainkban is folyó, nemzetközileg támogatott megmentési programnak köszönheti megmenekülését a végleges kihalástól. Miért is olyan fontos ez a hüllő? Mert a rákosi(a szocializmus éveiben parlagira átkeresztelt) vipera igazi hungarikum, miután az Európa-szerte élő Vipera ursinii fajnak egy, csak Magyarországon élő alfaja (Vipera ursinii rakosiensis). Ugyanakkor azért sem szabad lemondani róla, mert a biológiai sokféleség napjainkban tapasztalható nagyarányú csökkenése - mely folyamat megállításához egy mérges kígyó védelme is éppen olyan fontos, mint más fajok állományának megőrzése – az emberi faj számára is tragikus következményekkel járhat. E legveszélyeztetettebb hazai hüllőt végül is egy az élőhelyének fokozott védelmét, mesterséges tenyésztését, majd visszatelepítést is magába foglaló, az Európai Unió által támogatott Rákosi Vipera Védelmi LIFE+ program segítségével sikerült megmenteni, de a helyzet még mindig kritikusnak számít. A vadasparkban 10 és 16 óra között zajló, a Magyar Madártani Egyesület és a Rákosi vipera LIFE+ program által szervezett nap célja, hogy minél többen megismerjék azt a védelmi tevékenységet, amire ez a különleges élőlény, és persze sok más hüllő, kétéltű is rászorul. A program munkatársai és önkéntesei általános felvilágosítást adnak a rákosi viperák hazai helyzetéről, élőhelyükről és életmódjukról; ismertető füzeteinkből részletesen is tájékozódhatnak a látogatók a tevékenységükről, ami az európai programok között bekerült az 5 legsikeresebb LIFE természetvédelmi program közé. Az érdeklődők többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól. A gyerekeket és szüleiket játékos vetélkedővel, színezővel, papírkígyó hajtogatással várjuk. Sajnos valódi hús-vér viperát – egyelőre - nem tudunk bemutatni, de siklósimogatásra mindenki számára lehetőséget biztosítunk. A rákosi viperáról és megmentési programjáról bővebb információ: http://www.rakosivipera.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.