Közélet

Progresszív adózást tervez a kormány Szerbiában

Progresszív adózást tervez a kormány Szerbiában

2013. szeptember 12., csütörtök
Progresszív adózást tervez a kormány Szerbiában

A progresszív jövedelemadózás rendszerének kidolgozását kezdte meg a szerb kormány – adta hírül szerdán a belgrádi tömegtájékoztatás.

A sajtóhírek emlékeztettek arra, hogy a 7,3 milliós Szerbiában minden harmadik felnőtt lakos munkanélküli, és csak 86 ezer azoknak a száma, akik 100 ezer dinár (260 ezer forint) meghaladó jövedelemmel rendelkeznek. Százötvenezer dinárnál (390 ezer forint) többet pedig havonta 18 ezren vihetnek haza. A „felső tízezer” ezzel szemben Szerbiában mindössze hétezer személy. A szerb kormány jelenleg az adótörvények módosításán dolgozik, a tervek szerint a szegényebb rétegek és a gazdasági vállalatok adóterheit csökkentik, míg az átlagfizetés kétszeresénél többet keresők adóit növelik majd. A törvénytervezetről még nincsenek konkrétumok, de Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes az utóbbi néhány hónapban több gazdasági és pénzügyi szakértővel is tárgyalt arról, hogyan lehetne a jövedelem és a vagyon utáni progresszív adózást hatékonyan alkalmazni.

Sasa Radulovic

gazdasági miniszter bejelentette, hogy úgynevezett szociális kártyát vezetnek be az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára, amivel különböző kedvezmények járnak majd.

Ivica Dacic

miniszterelnök szerint természetes, hogy a gazdagabbaknak többet kell adózniuk. „Ez így igazságos” - mondta a szerb kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.