Közélet

NAV: az ellenőrzött autószerelők felénél találtak jogsértést

NAV: az ellenőrzött autószerelők felénél találtak jogsértést

2013. szeptember 17., kedd
NAV: az ellenőrzött autószerelők felénél találtak jogsértést

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Közép-magyarországi régióban végzett ellenőrzései során az autószervizek felénél állapított meg jogsértést.

A revizorok olyan járművekkel érkeztek a szervizekbe, amelyek valóban szerelésre szorultak, így a fékjavítás, az olajszűrő-csere, az ülés-kárpitozás vagy a kipufogó-rendszer javíttatása hitelesnek tűnt. Az adóhatóság közlése szerint "előfordult", hogy a javítás után az autó menet közben hagyta cserben "gazdáját", akinek így autómentőt kellett hívnia. Még az egyik adóigazgatóság épülete mellett üzemelő szervizben sem adtak nyugtát a javítási díjról, holott a szerelők előzőleg a kerítésen keresztül látták, hogy a NAV dolgozói próbálják elindítani a meghibásodott autót, sikertelenül - olvasható a közleményben. A NAV a Közép-magyarországi régióban nyáron végzett ellenőrzéssorozatát összegezve azt írta, "szinte nem volt olyan terület, vagy olyan piaci szegmens a fővárosban és Pest megyében, amelyet az adóellenőrök és a pénzügyőrök - gyakran a társhatóságokkal együttműködve - nem ellenőriztek". A kiemelt idegenforgalmi, turisztikai helyszínek (például strandok, vendéglátóegységek) vizsgálatán túl akcióik autószervizekre, horgásztavakat üzemeltetőkre, szállásadókra, vitorlázást, sétarepülést vagy épp lovaglást kínálókra is kiterjedtek. A 3700 vizsgált egység közül átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen. A NAV ezek miatt 96 millió forintos mulasztási bírságot szabott ki és négy üzlet bezárását rendelte el. A NAV ugyanakkor az idei szezon pozitív tapasztalataként azt emelte ki, hogy a kuponos értékesítést vállaló cégeknél - a korábbi ellenőrzések hatására - javult a bizonylatadási fegyelem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.