Közélet

Latorcai Szegeden: Társadalmi konzultációval újul a civil törvény

Latorcai Szegeden: Társadalmi konzultációval újul a civil törvény

2013. szeptember 14., szombat
Latorcai Szegeden: Társadalmi konzultációval újul a civil törvény
latorcai_forum09_gs

A civilekre váró feladatok és az együttműködésben rejlő lehetőségek is szóba kerültek a hagyományteremtő céllal útjára indított Csongrád Megyei Civil Nyári Egyetemen. A rendezvény védnöke, Latorcai Csaba helyettes államtitkár az Alsóvárosi Kultúrházban az új civil törvény másfél éves eredményeit értékelte.

Három napig a civileké volt a főszerep az I. Csongrád Megyei Civil Nyári Egyetemen, az Alsóvárosi Kultúrházban szeptember 12-14 között. A civil szférát érintő legfőbb változások, a forrásbeszerzés és a pályázatok lehetőségei, valamint a virtuális térben, közösségi oldalakban rejlő potenciák három fő témakörében tartott fórumon a régióban működő civil szervezetek képviseltették magukat. Legfőbb célkitűzéseik megvitatása mellett kapcsolatokat építhettek és hasznos tanácsokkal szolgálhattak egymásnak. "Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt a nyári egyetemet, melynek egyik célja, hogy a hasonló tevékenységet végző szervezetek kapcsolatot teremthessenek egymással, tapasztalatokat gyűjthessenek" - mondta nyitóbeszédében

Magyar Szabocs

, a Talentum Alapítvány kuratóriumi tagja. Az alapítvány - melynek elsődleges szerepe az önkéntesség népszerűsítése - tizenkét pontot üzemeltet Csongrád megyében, amelyeken a civil szférában segítséget nyújtók számára tartanak felkészítést. Az anyagi gondok jelentősen szűkítik a mozgásteret, ezért is kiemelt jelentőségű a források lehetőségeinek ismerete. 2012 és 2020 között új költségvetési ciklusba lép az Európai Unió, amely a szervezetek számára megújuló lehetőségekkel szolgálhat - hangsúlyozta Magyar Szabolcs. Példaként az Erasmus Plust emelte ki: az EU 2014-2020 között futó nemzetközi mobilitási programjára 14,5 milliárd eurós forrást biztosítanak, amelyre a kontinens minden országából pályázhatnak.

szabadegyetem03_gs

Ismét az ifjúságé lesz az IH Rendezvényközpont

Vajda Árpád

, az IH frissen megválasztott igazgatója a rendezvényközponttal kapcsolatos terveiről is beszélt: mint mondta, az eredetileg középiskolás korosztálynak kialakított intézmény nagyot nőtt az évek során, hét alegységében bevétel-orientált rendezvények vannak túlnyomó többséggel. A skandináv és angolszász országokban jól működő modell alapján visszahoznák információs tanácsadó szolgáltatást a fiatalok számára, civilek bevonásával. Fontos, hogy megfelelő közegben szólíthassák meg a fiatalokat, ahol nyitottabbak az őket felkeresők szolgáltatásai iránt. Ennek kiváló terepe volt a nemrég nagy sikerrel zárult Szegedi Ifjúsági Napok, melyen minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kaptak a civil szervezetek - emelte ki Vajda Árpád. Környezetvédelemtől a drogprevencióig számos komoly téma előkerült a Civil Falu standjainál, a felmérések azonban azt bizonyítják, hogy a könnyed szórakozásra vágyó fesztiválozók is érdeklődéssel fordultak hozzájuk. Az együttműködést ezután az Ötletterem fantázianevű civil kávéházban vinnék tovább, ahol a különböző szervezetek még jobban összehangolhatnák tevékenységüket.

"Civilizáltabb" az új törvény

Másfél éves távlatból értékelte a civil törvényt a nyári egyetem védnöke,

Latorcai Csaba

, aki úgy nyilatkozott: 2010-ben civilekkel egyeztetve alakították ki, majd az ő javaslataikat figyelembe véve a tervezet kétharmadát újraírták. "A törvény nem statikus, folyamatosan változik, igazodva az ország egyre jobban bővülő lehetőségeihez" - hangsúlyozta az EMMI egyházi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Fő céljaik egyike a törvénnyel az adminisztrációs terhek csökkentése volt, melynek átláthatóbb rendszerrel és elektronikus ügyintézéssel tettek eleget. Szerették volna hatékonyabbá tenni a civil szektor kommunikációját a kormánnyal, valamint szorgalmazni a civilek egymás közötti párbeszédét, amely elősegíti a hatékonyabb munkát közöttük.

szabadegyetem04_gs

A 2012. január 1-jén hatályba lépett új civil törvény költségvetési forrásáról a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) gondoskodik, felváltva a Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA). "Az átalakítás során harmadával csökkent a döntéshozók száma, egyben átláthatóbbá tettük a rendszert - az NCA-ban éves szinten több százmilliós összegeket vittek haza, amelyeket az új rendszerben már sikerült kiszűrni. Az elektronikus ügyintézéssel, egyszerűsített adatlappal és kevesebb eljárási lépcső kialakításával gördülékenyebbé sikerült tenni az ügyintézést" - emelte ki Latorcai Csaba. A bemutatott táblázat szerint 2009 óta öt százalékkal, 624 ezer forintra nőtt az átlagos támogatás mértéke, a pályázat eredményhirdetését két hónappal korábbra hozták, a szervezet fenntartására fordított összeget pedig 8%-ról 6%-ra sikerült lenyomni. Az egyszerűsített rendszer sikerességét az is mutatja, hogy a formailag hibás pályázatok 2013-ban már tíz százalék alatt voltak - hangsúlyozta az államtitkár. "A kormány célul tűzte ki 2010-ben, hogy serkentse a foglalkoztatást, ez társadalompolitikánk egyik sarokköve. Kevesen tudják, hogy a civilek markáns foglalkoztatók Magyarországon, az ő foglalkoztatási képességüket is növelni kell, újabb pályázatokkal segítve működésüket" - árulta el portálunknak Latorcai Csaba, kiemelve: a kormány már a tervezést is társadalmasítja, a különböző tervezési lépések nyomon követhetők a kormány honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.