Közélet

Kettős ünnepre gyűltek össze a szegedi görög katolikusok + FOTÓK

Kettős ünnepre gyűltek össze a szegedi görög katolikusok + FOTÓK

2013. szeptember 2., hétfő
Kettős ünnepre gyűltek össze a szegedi görög katolikusok + FOTÓK
20130901_113158

Elkezdődött az új egyházi év a görög katolikusoknál szeptember elsején. A Szent Rozália kápolna búcsúja mellett Szaplonczay Miklós ezüstmiséjét is e napon tartották a Lechner téren.

„Ujjongok és benned van örömöm, s magasztalom neved, ó Fölséges” – a Zsoltárok könyvének 9. fejezetéből választott idézetet ezüstmiséje emléklapjára

Szaplonczay Miklós

, akik 1988 augusztusában szentelték pappá. 1992 óta Szegeden teljesít szolgálatot, és szeptember elsején az egyházi év kezdetét, valamint pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját ünnepelték a görög katolikusok a Szent Rozália kápolnában a Lechner téren. Az ünnepi Szentliturgiát

Ivancsó István

áldozópap mutatta be, míg a kántori szolgálatban a Szent Kereszt kórus működött közre. „Ennek a huszonöt évnek az eltelte egy lehetőség az Isten felé, hogy hálát tudjunk adni. Az ember számba tudja venni, hogy mik azok, amiket kimondottan az úristentől kapott, melyek azok a dolgok, amelyeket a feleségétől, a családjától és a közösségtől. Ez egyfajta számadás is, és a hálaadáskor mindenképpen az is megjelenik, hogy mi az, amit jobban kell csinálni” – fogalmazott Szaplonczay Miklós. A görög katolikus áldozópap a jövőben még tökéletesebben szeretné munkáját végezni. A közösségben betöltött szerepét is erősíteni kívánja, és többet szeretne dolgozni. „Nem mintha eddig nem dolgoztam volna becsülettel és odaadással, de talán a kor előrehaladtával rájön az ember, hogy mit lehet jobban szervezni, még hatékonyabban végezni” – részletezte. Szeptember elseje egyben a Szent Rozália kápolna búcsúja is volt, innentől számítják az új egyházi év kezdetét a görög katolikusok. Szaplonczay Miklós elmondta, ilyen átgondolják –ugyanúgy, mint más felekezetek – a következő év feladatait, és megpróbálják úgy szervezni a hittanórákat vagy épp az ifjúsági csoport működését, hogy tanulva a korábbi évek estleges hibáiból, még jobban végezzék munkájukat. „Nagy örömmel tölt el, hogy nálunk sok a fiatal. Kis egyházközség vagyunk, de vannak nálunk igazán agilis fiatalok, akik idevonzzák a többieket. Van egy kollégiumunk is, ahol egyetemisták laknak, s őket is meg tudjuk szólítani” – fogalmazott Szaplonczay Miklós a templom búcsúja után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.