Közélet

KDNP: méltó temetést biztosít a szociális temetésről szóló törvény

KDNP: méltó temetést biztosít a szociális temetésről szóló törvény

2013. szeptember 18., szerda
KDNP: méltó temetést biztosít a szociális temetésről szóló törvény
temeto_kepriport03_gs

A kereszténydemokrata Varga László szerint a szociális temetésről szóló törvény biztosítja a tisztességes és méltó temetést mindenkinek, aki ezt igényli, vagy akinek a hozzátartozója a költségeket nem tudja biztosítani.

A kormánypárti politikus ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, és egyúttal felháborodását fejezte ki a "balliberális médiumokban" a témával összefüggésben megjelent írások hangvétele miatt.

Varga László

szerint nem meglepő, nem szokatlan, és nem kitaláció, amit a törvény rögzít. Mint kifejtette: az elhunyt felkészítése a koporsóba helyezésre sokszor a család feladata, ugyanakkor a jogszabály világosan intézkedik arról, hogy ha valaki egészségügyi intézményben hunyt el vagy felboncolták, akkor nyilvánvalóan felöltöztetve adják át a családnak. A temetéshez szükséges eszközöket a temetőfenntartó biztosítja - tette hozzá, kiemelve: nem idegen a magyar temetőkben a közös sírásás vagy a betemetés, ahogy nem kitaláció a koporsó végső nyughelyhez vitele sem. Varga László hangsúlyozta: a köztemetés továbbra is megmarad. Ugyanakkor ha van örökös, annak nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak. Azt nem várhatja el senki, hogy közpénzen emeljék "a temetési pompát". A kereszténydemokrata politikus szerint a jogszabály biztosítja, hogy mindenki tisztességgel eltemethesse hozzátartozóit, "és senkit se kelljen elföldelni". A szociális temetésről szóló törvényt szeptember 9-én fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály értelmében szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó azt vállalja, hogy ő - vagy akit felkér - közreműködik az elhunyt előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében) a temetésre, a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. A szociális temetést az elhunyt hozzátartozói kérhetik az önkormányzattól január 1-jétől. A fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.