Közélet

Felmentették a hivatali visszaéléssel vádolt két volt gyulai börtönőrt

Felmentették a hivatali visszaéléssel vádolt két volt gyulai börtönőrt

2013. szeptember 27., péntek
Felmentették a hivatali visszaéléssel vádolt két volt gyulai börtönőrt

Felmentett a hivatali visszaélés bűntette és szolgálatban kötelességszegés vádja alól a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa pénteken két volt gyulai börtönőrt.

Az ügyészség azzal vádolta az elsőrendű vádlottat, hogy 2011 szeptemberében a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben egy fogvatartottal kezdeményezett szexuális viszonyt, a másodrendűt pedig azzal, hogy erről ő is tudott. A

Kónya Tamás

főhadnagy vezette bírói tanács indoklása szerint kétséget kizáróan nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése az elsőrendű vádlott esetében, így a másodrendű vádlott cselekménye sem állapítható meg. Emellett megdőlt a sértett tanú szavahihetősége is. Az ügyészségi vádirat szerint az elsőrendű vádlott - volt büntetés-végrehajtási törzsőrmester - egy előzetes letartóztatásban lévő berettyóújfalui nővel kezdeményezett viszonyt, röviddel később pedig szexuális kapcsolatba került vele. A nemi aktusok időpontjában az éjszakai szolgálatban lévő elsőrendű vádlott elhagyta szolgálati helyét. A viszonyról a másodrendű vádlott, is tudott, de nem tett jelentést róla. Az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettével és kötelességszegés vétségével, a másodrendű vádlottat pedig folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel és szolgálatban elkövetett kötelességszegéssel vádolták. Az eset azután került a bírói tanács elé, hogy a férje brutális meggyilkolása miatt tavasszal jogerősen életfogytiglanra ítélt asszony bejelentette, az egyik körletfelügyelővel korábban viszonyt folytatott. A tárgyalási időszakban kiderült, hogy a most Kalocsán büntetését töltő nőnek van egy a gyulaihoz hasonló ügye a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik börtönőrével kapcsolatban is. Míg a vádlottak elfogadták, az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, így nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.