Közélet

Bérkompenzációt kap négyezer pedagógus

Bérkompenzációt kap négyezer pedagógus

2013. szeptember 19., csütörtök
Bérkompenzációt kap négyezer pedagógus

November elején fizethetik ki a kormány szerdai döntése alapján a mintegy négyezer pedagógusnak járó bérkompenzációt. Ők azok, akiknek nem emelkedett a fizetésük a szeptembertől érvényes, 160 ezer pedagógust érintő béremelés ellenére. Erről Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár beszélt csütörtökön Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal tanévkezdő konferenciáján.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, az érintett négyezer pedagógus között sok a vezető, általában nagy számú túlórával, különböző munkáltatói juttatással és egyéb kiegészítő pótlékkal. Számításaik szerint száz-kétszázra tehető azoknak a száma, akiknek csökkent a jövedelmük - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez azonban megfelel az igazságosság elvének, hiszen túlórát valóban elvégzett túlmunkáért fizetnek minden területen, és a pedagógusi bérrendszerben "ilyen mennyiségű túlórák nem lesznek". A kompenzáció mértékéről és feltételeiről szólva

Hoffmann Rózsa

felhívta a figyelmet arra, általános elvek alapján határozzák meg a kompenzáció összegét és nem szubjektív vélemények alapján. Szeretnék, ha az érintettek is azt éreznék, nem jártak rosszul a szeptemberi béremeléssel. Az összegek megállapítása hosszabb időt vesz igénybe - tette hozzá. A kompenzációban részesülő pedagógusok november elején kapják meg a kiegészítő összeget szeptember elsejéig visszamenőleg - mondta. Kiemelte, hogy kompenzáció nélkül Magyarországon a pedagógusoknak nagyjából 97 százaléka, mintegy 155-156 ezer pedagógus szeptembertől lényegesen nagyobb jövedelemhez jut, mint 2012-ben. Megjegyezte, a pedagógusok fizetésének emelése folytatódni fog, 2013. szeptember elseje az első lépcső volt. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, az eddigihez képest másfajta munkaszervezésre kell készülniük a pedagógusoknak, és "elkötelezett munkát várnak tőlük".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.