Közélet

Sokan hisznek abban, hogy egy háttérhatalom irányítja az országot

Sokan hisznek abban, hogy egy háttérhatalom irányítja az országot

2013. augusztus 13., kedd
Sokan hisznek abban, hogy egy háttérhatalom irányítja az országot
arnyekkormany

A magyar társadalomban meglehetősen sokan hisznek abban az összeesküvés-elméletben, amely szerint a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot - derült ki a Political Capital Institute felméréséből, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

A magyarok 42 százaléka szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat. Ennél némileg kevesebben - 36 százalék - voltak ezzel ellentétes véleményen - olvasható a kutatás összefoglalójában. Mint írták, ez a vélekedés minden csoportban elterjedt, ugyanakkor leginkább azok körében, akik inkább a társadalom kevésbé előnyös helyzetű csoportjaiból kerülnek ki. Az összeesküvés-hívők nagyobb arányban találhatók meg a férfiak és a szakmunkások körében, illetve a vidéki városok lakói között. A munkanélküliek körében szintén nagyobb arányban találunk olyanokat, akik szerint valamiféle kormány mögötti háttérhatalom irányítja az országot. A kutatás szerint a pártok szavazótáborai között éles eltérések tapasztalhatók. A Jobbik szavazói körében a legelterjedtebb (68 százalék) az az elmélet, miszerint valójában nem is a kormány irányít. Őket követik az LMP (52 százalék), az MSZP (49 százalék), a Fidesz (43 százalék), majd az Együtt-2014 (32 százalék) szavazói. A Political Capital szerint "ezzel egyébként kitapinthatóvá válik a Fidesz és a Jobbik szavazói közötti egyik fontos törésvonal is": bár a fideszesek is hajlamosak hinni egyes összeesküvés-elméletekben, kevésbé gondolják azt, hogy az összeesküvésnek maga a kormány is része. A fideszesek számára, akik szerint nem a kormány irányítja az országot, a párt "szabadságharca" éppen a háttérhatalom gyarmatosító törekvései elleni küzdelemről szól.A jobbikosok azonban pártjukkal és annak szellemi holdudvarával összhangban hajlamosabbak azt gondolni, hogy "Magyarországot a háttérhatalom kormányozza", és a kormány csak ezen háttérhatalom helytartója - olvasható az anyagban. A kutatás szerint a pártválasztók 47 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy nem a kormány irányít, és nem tudni, ki mozgatja a szálakat a háttérből. A pártpreferencia nélküliek között azonban - ahol az ilyen összeesküvés-elméletekre nagyobb fogékonyságot várhatnánk - szignifikánsan kevesebben, csupán 37 százaléknyian vélekednek úgy, hogy a kormány helyett valakik a háttérből irányítják az országot - írták. A felmérés szerint a legtöbben - "az Orbán-kormány szabadságharcos retorikájára rímelve" - a nemzetközi pénzügyi köröket és más államokat sejtenek az összeesküvés hátterében. A Political Capital összefoglalója a Tárki júniusi omnibusz kutatásában, majd a júliusi internetes reprezentatív kutatásában feltett kérdésekre adott válaszok alapján számított első eredményeket közli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.