Közélet

"Paprikás" applikációval Szegeden + FOTÓK

"Paprikás" applikációval Szegeden + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek
"Paprikás" applikációval Szegeden + FOTÓK
SZS20130823_ferences_paprika_applikacio_sajtotajekoztato_001

A fűszerpaprika történetét, hazai térhódítását, valamint a csípős csemegéhez kapcsolódó szegedi rendezvényeket és kiállítótereket mutatja be „A szegedi paprika nyomában” névre keresztelt ingyenes mobilapplikációt, melyet augusztus 23-án mutattak be a sajtónak az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.

Szeged és a csípős fűszerpaprika története szorosan összefonódott az idők során, ezekről a korszakokról pedig

Didák testvér

, a Mátyás téri ferences kolostor házfőnöke mesélt. Hazánkba a törökök közvetítésével, Amerikából érkeztek az első palánták. Ekkor még úgy tartották, a paprika mérgező, ezért dísznövénynek használták Az alsóvárosi ferencesek kezdetben pálinkába áztatva nyerték ki a növény jótékony hatású részeit, így készítettek belőle kenőcsöket csípésekre és egyéb gyógyszereket. Aki a C-vitaminban gazdag paprikát alkalmazta, megerősítette immunrendszerét, ezért kisebb valószínűséggel esett áldozatául betegségnek, esetleg járványos fertőzésnek. Fontos gasztronómiai szerepét csak az 1800-as években fedezték fel, amikor is az őrölt fűszer ízesítésével elkészülhetett az első paprikás csirke receptje. A mobiltelefonos applikáció egységes kínálati csomagot nyújt a turistáknak és a szegedi lakosoknak egyaránt – tudtuk meg

Petri Mártától

, a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetőjétől. A paprika múltját, jelenét, a hozzá kapcsolódó múzeumokat és kiállító-, valamint vendéglátóhelyeket foglalja össze a felület. A programmal információ kérhető a Pick Szalámi és Paprika Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Szegedi Füvészkert, az Alsóvárosi Napsugaras Tájház és a Paprika Park Röszke kínálatáról, továbbá a Palánk-cukrászda chilis csokoládéfagylaltjáról is.

Hódi Renáta

, a myApps mobil alkalmazásfejlesztő cég munkatársa a gyakorlatban is bemutatta a keresést és a letöltést. Az Android és Windows Phone operációs rendszerű okostelefonok mellett már iPhone telefonokra is telepíthető "A szegedi paprika nyomában" nevet viselő program, mely ingyenesen elérhető a mobil piactereken. Az alkalmazásfejlesztők ügyeltek arra, hogy a csoportba szedett rendezvények és kiállítóhelyek tartalmazzák a közvetlen GPS-elérést, a nyitva tartást, a telefonszámot és postacímet, valamint egy rövid leírást illusztrált fotóval. A főbb turisztikai helyek mellett

Szent-Györgyi Albert

életéről és szegedi munkásságáról is többet megtudhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.