Közélet

Magyarország az Invitel hálózatán keresztül nézte a Formula-1-et

Magyarország az Invitel hálózatán keresztül nézte a Formula-1-et

2013. augusztus 7., szerda
Magyarország az Invitel hálózatán keresztül nézte a Formula-1-et
invitel01

A szolgáltató lényegében már az első futam óta partnere a Hungaroring Sport Zrt-nek, évről-évre egyre fejlettebb infokommunikációs technológiát épített a pálya köré. Az idei év legnagyobb sikere, hogy az MTVA hazai televíziós közvetítésének hátterét is az Invitel biztosította.

Minderről

Mártha Imre

, az Invitel operatív főigazgatója számolt be a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett

Ferjáncz Attila

raliversenyző, örökös magyar bajnok, Magyar Nemzeti Autósport Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke és

Bunkoczi László

, az Opel Dakar Team állandó tagja is. Az idei Formula-1-es futamról az MTVA közvetítése az Invitel hálózatán keresztül jutott el több millió magyarországi tévénéző otthonába. A szolgáltató a Hungaroring és a Kunigunda utcai székház összeköttetését egy redundáns sötétszálas kapcsolat kiépítésével biztosította. Az MTVA, eddig még sohasem alkalmazott ilyen technikai megoldást a hazai GP közvetítésére. Nemcsak a futam közvetítését, de a verseny előtti héten a Hungaroringről érkező összes tudósítást, riportot és beszámolót is az Invitel által nyújtott infrastruktúrán láthatták a hazai szurkolók. „Nagyon örülök annak, hogy a Formula-1 közvetítés az Invitel segítségével jutott el minden magyar televíziónézőhöz. Rendkívül komoly feladat elé néztünk azzal, hogy az MTVA az Invitelt választotta partneréül a televíziós közvetítés lebonyolításához. Hatalmas siker és egyben büszkeség is, hogy akadály nélkül vettük ezt a hatalmas felelősséggel járó szakmai kihívást” – mondta el Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón. „A Formula-1 televíziós közvetítésének feladata technológia szempontjából kétféleképpen végződhet: maximális sikerrel vagy teljes kudarccal. Nincs köztes állapot. Az Invitel a televíziós közvetítés hátterének tökéletes biztosításával bizonyította, képes tartani a lépést a száguldó cirkusz és az MTVA elvárásaival is” - mondta el

Szabó László Zsolt

, az MTVA vezérigazgató-helyettese.

Több szolgáltatás, mint bármikor eddig

A verseny hétvégéjén több mint harminc szakemberből álló csapat dolgozott a helyszínen, az „Invitel-istállóban”, hogy az info- és telekommunikációs hálózat tökéletesen működjön. Összesen közel 350 különböző, innovatív technológián alapuló szolgáltatást biztosított a szolgáltató, köztük olyan világhírű üzleti partnereknek is, mint az AT&T, a TATA vagy a PCCW. Mindez azt is jelenti, hogy az idei futamon minden eddiginél több szolgáltatást vettek igénybe az ide érkező csapatok, szakemberek, sportvezetők, újságírók és üzleti partnerek. A verseny 4 napja alatt semmilyen technikai probléma nem merült fel.

Hungaroring: infotechnológiai időutazás

Az Invitel – még a jogelőd vállalat színeiben – már az első futamon is jelen volt a Hungaroringen, így tökéletesen képes volt érzékeltetni mit jelentett technikában, fejlődésben az eltelt több mint 25 év. Az Invitel, Hungaroringen tartott sajtótájékoztatóján Mártha Imre elmondta: „Az első versenyen telexeket és képtávíró berendezéseket nyújtottunk a partnereknek. Ma már az MTVA közvetítés hátteréül szolgáló digitális kapcsolatot, és a pálya teljes adatkommunikációs hálózatát is mi biztosítjuk. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy már ilyen hosszú ideje a Hungaroring Sport Zrt. partnerei lehetünk.”

Mártha Imre

Az internet hőskorában 64 Kbit/s-os PCM (impulzus kód moduláció) csatornákon folyt a közvetítés a kommentátori fülkékből, az újságírók pedig 56 Kbit/s-os modemekkel tudtak adatot küldeni a szerkesztőségekbe. Ma ennek a sebességnek több ezerszeresére képes az Invitel. A Hungaroring adathálózatát 10 Gbit/s átviteli kapacitású metro ethernet gyűrűhöz csatlakoztatva biztosítja a szolgáltató. A pályán működő telekommunikációs infrastruktúra képes lenne kiszolgálni egy Gödöllő méretű város mindenkori forgalmát.

Az Invitelről

Az Invitel a magyar telekommunikációs piac egyik vezető szolgáltatójaként széleskörű portfolióval áll lakossági és üzleti ügyfelei rendelkezésére. Lakossági kínálatunkban megtalálható számos szórakoztató és multimédiás szolgáltatás, az interaktív, digitális és HD televízió éppúgy, mint a gyors internet és a telefonszolgáltatás. A vállalati piacokon a legmodernebb előfizethető informatikai és felhő-alapú IT megoldásokon felül hang- és adatszolgáltatásokat nyújtunk partnereinknek országos optikai kábelhálózatunkon keresztül. Az Invitel számos ügyfélszolgálati ponttal várja előfizetőit országszerte, székhelye Budaörsön található. További információ: www.invitel.hu

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.