Közélet

Kéthónapos vidrakölyköt mentettek a belvárosból

Kéthónapos vidrakölyköt mentettek a belvárosból

2013. augusztus 8., csütörtök
Kéthónapos vidrakölyköt mentettek a belvárosból
vidrakolyok

A szegedi Tisza-parton, a belváros közelében lelték meg Nimródot, az alig két hónapos vidrakölyköt. Az állatot a vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjában nevelik.

Az elmúlt évek mindegyikében került 1-1 fiatal vidra a vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába, így az állatkert szakemberei tapasztaltnak számítanak ezen fokozott védett állatok elárvult kölykeinek felnevelésében. Azonban olyan fiatal vidrát, mint a júliusban érkezett Nimród, még nem fogadtak a parkban dolgozók. A körülbelül 2 hónapos állatot a szegedi Tisza-parton, a belváros magasságában találták. Természetesen minél fiatalabb egy kölyök, annál nagyobb kihívás az a törekvés, hogy az őt nevelő anyját ember helyettesítse. Bár kezdetben voltak kritikus napok, elsősorban az etetéssel összefüggésben, végül sikerrel jártak: az ifjú vidra szépen fejlődésnek indult. Magyarország európai viszonylatban „vidranagyhatalomnak” számít, elsősorban a fokozott és hatékony védelmének köszönhetően. Azonban sok országban, elsősorban NyugatEurópában a természetes vizes élőhelyek csökkenése és az orvvadászat miatt számos régióból kipusztult. Több országban, például Hollandiában a visszatelepítésével próbálkoznak. Sokan kártevőnek tartják, főleg a halastavak környékén, és ezért irtják illegálisan, sajnos Magyarországon is. Bár valóban hatékony halász, és az étvágya is nagy, megjelenése egyesi vidékeken éppen azt jelzi, hogy megfelelőek a körülmények, a terület jó és stabil ökológiai állapotú. Bár régen több magyar állatkertben is bemutatták, ma már csak a Szegedi Vadasparkban és petesmalmi Vidramenhelyen találkozhatnak a látogatók itthon európai vidrával, mindkét helyen mentett állatok élnek. Nimród későbbi sorsa attól függ, mennyire lesz képes felnőttként az önálló életre. Ha igen, visszaengedjük a természetbe, ha nem, állatkertben él majd tovább az illetékes hatóság elbírálása után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.