Közélet

István, a király: „Igazi színházi előadás lett”

István, a király: „Igazi színházi előadás lett”

2013. augusztus 14., szerda
István, a király: „Igazi színházi előadás lett”
istvan_a_kiraly_koztaly02_gs

Jubilál az István, a király, ennek alkalmából pedig Alföldi Róbert felújított darabbal készül a szegedi Dóm-téri színpadra. A szerdai közönségtalálkozón fény derült arra, mitől lesz más, és miben lesz ugyan olyan, mint a harminc évvel ezelőtti Szörényi-Bródy féle rockopera.

Már egy éve, hogy elkezdődtek az István, a király előmunkálatai, viszont mindössze hatodik hete próbálja a társulat és a mintegy 120 statiszta a közös munkát – tudtuk meg a szerdai közönségtalálkozón

Alföldi Róbert

rendezőtől. A színészgárda már harmadik napja próbálgatja a szegedi Dóm téri helyszínt is. Nem véletlen, hogy éppen neki ajánlották fel a rockopera feltámasztását. Alföldi korábban már szabad kezet kapott egy

Szörényi-Bródy

produkcióhoz, mégpedig a Kőműves Kelemenhez. Az adaptáció akkora sikert aratott, hogy a műkritikusok véleményei alapján esélyes a Színikritikusok díjra a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában. A szerzőpáros olyannyira meg volt elégedve munkájával, hogy bizalmat szavazott az 1983-as darab újragondolásához is. „Nincsen megtagadva az elmúlt harminc év” – mondta megnyugtatásul a rendező a szép számmal egybegyűlt érdeklődőknek. Nem hamisított, vagy ahogyan ő fogalmazott, „katyvasztott” semmit a dalok szövegein és a történeten, pusztán az emberi mozgatórugókra és befolyásokra próbálta meg élesebben fektetni a hangsúlyt. „Kettészakadás, melyben az egyik oldal megpróbálja kinyírni a másikat” – foglalta össze röviden, és egyúttal az ország jelenlegi helyzetére levetítve aktualizálta is mondandóját. A kételkedők és bírálók negatív véleményére pedig csak egy szóval reagált – „megszoktuk”, majd hozzátette, a felfokozott érdeklődést semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy minden jegy régen elkelt már az előadásokra.

istvan_a_kiraly_koztaly17_gs

Feke Pál

(István) számára kezdetben nehéz munka volt az új István megformálása. Már több éve játssza a főszerepet, de minden eddigi tapasztalatát félre kellett tennie, 2008-ban az A Társulattal a Papp László Budapest Sportarénában vitték színpadra a darab 25, évfordulója alkalmából. Úgy nyúltak az operához, mint prózai műhez, nem pedig zenés darabhoz, így az egész kapott egy sokkal drámaiabb hangulatot. Az érdeklődőknek azt tanácsolta, tegyék félre eddigi emlékeiket, majd az új elgondolás szerint értékeljék a látottakat. Alföldiről úgy nyilatkozott, kezdetben nagyon tartott a vele való munkától, de most hogy minden összeállni látszik, úgy érzi a darab végül „igazi színházi előadás lett”.

Stohl András

(Koppány) sem tartja szerencsésnek, ha korábbi élményekre alapozva ülnek le a nézők a térre és benne mindenáron

Vikidál Gyulát

akarják újraélni. Az elő-kritikusoknak azt tanácsolta, augusztus 17-én nézzék meg a bemutatót, majd ezt követően nyilvánítsanak véleményt munkájukról. A próbákon egyelőre a magas hangok kiéneklésével küzd, ebben sem lehet őt összehasonlítani nagy elődjével.

Tompos Kátya

(Réka) igyekszik távol tartani magát az előképektől és nem felhánytorgatni magában a

Sebestyén Márta

által megformált alakot. Folyton emlékezteti magát arra, hogy más rendezővel dolgozik és a hangja is más sajátosságok miatt állja meg helyét ebben a szerepben. „Minden dala imádság” – mondta Rékáról. Bár karakterét abból a szempontból nem tartja jelentősnek, hogy folyton belefojtják a szót, e mellett pedig legtöbbször csak a színpad valamely szegletéből nézi az eseményeket – fűzte hozzá mindehhez viccesen.

istvan_a_kiraly_koztaly15_gs

Radnay Csilla

(Gizella) a való élethez mérten próbálja meg megközelíteni karaktere problémáit. Csakúgy, mint Tompos Kátya, ő sem foglalkozik a fanyalgókkal. „Jaj de unom a politikát” – hangzik el Gizella énekében, amivel ebben az esetben könnyedén azonosul. Szörényi Levente és Bródy János csupán a premier estéjén érkeznek Szegedre, tudtuk meg

Rosta Mária

producertől. Csalódottsággal jegyezte meg, hogy a Magyar Televízió többszöri kérésre sem tartott igényt Alföldi Róbert rendezése közvetítésének lehetőségére, ellenben az RTL Klub kapott az alkalmon. Bár a premier utáni reakciókat még nem ismerhetjük, annyi már bizonyos, szeptember tájékán DVD-n is megjelenik az István, a király, rajta a Kőműves Kelemennel és egy werkfilmmel az előkészületekből. Sőt, a Dóm téren a próbafolyamatokat képekben is nyomon lehet követni a felállított nézőtér mögött,

Liszkay Lilla

, fiatal fotós ugyanis megörökítette a legfontosabb mozzanatokat. A producerasszony azt is elárulta, az elkövetkező öt előadás költségei összesen 350 millió forintra rúgnak. A premier előadás augusztus 17-én 21 órától lesz a Dóm téri szabadtéri színpadon.  

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.