Közélet

Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ

Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 6., kedd
Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ
roma_csaladi_nap_01_gs

Harmadik alkalommal rendeztek családi napot hátrányos helyzetű roma családoknak a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol ezúttal is játékos vetélkedők és fellépők vártak közel háromszáz embert.

„Évről-évre egyre többen jönnek el a családi napunkra, s öröm látni, hogy jól érzik magukat itt a szikin” – fogalmazott

Nagy Mihály

. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette, az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által megtartott, a szegedi önkormányzat által is támogatott rendezvényen ezúttal is több fellépő szórakoztatta a résztvevőket. A tavalyi roma szavalóverseny nyertese,

Gábor Márk

egy

József Attila

verssel, valamint egy dallal készült. Most egy zenekarhoz keresnek tagokat, céljuk, hogy a roma fiatalokból egy könnyűzenei együttest szervezzenek. Rajta kívül apátfalviak léptek fel és kabaréjelenetekkel is szórakoztatták a jelenlévőket. Családi vetélkedőt is rendeztek, ahol a szülők és gyerekek közösen mérték össze ügyességüket, tudásukat. A rendezvény legfőbb célja ezúttal is a közösségépítés, illetve hogy csökkentsék a szegedi romák közötti széthúzást is. http://www.youtube.com/watch?v=_WhbHUy9NI0&feature=youtu.be

Porajmos – a roma holokauszt áldozataira is emlékeztek

„1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több ezer romát végeztek ki. Ezt sosem szabad elfelednünk, mert nem lehet különbséget tenni ember és ember között születése, származás vagy akár bőrszíne alapján” – hangsúlyozta Nagy Mihály.

Szirtesi Zoltán

dorozsmai háziorvos az emléknap kapcsán elmondta, tudnia kell mindenkinek az augusztus másodikai dátumot. Nincs egyetértés abban, hogy hány cigányt végeztek ki a koncentrációs táborokban, egyes becslések szerint a számuk eléri az 500 ezret, s van, aki egymillió cigány áldozatról beszél. Sokukat nem koncentrációs táborokban végezték ki, hanem például Oroszországban, Lengyelországban és hazánkban is. Szirtesi hangsúlyozta, nem szabad felelőssé tenni az akkor történtekért egyetlen népet sem, tévútra visz, ha általánosítanak, a nyilasok felelősek az akkori rémtettekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.