Közélet

Enyhén nőtt a korrupció Magyarországon

Enyhén nőtt a korrupció Magyarországon

2013. augusztus 18., vasárnap
Enyhén nőtt a korrupció Magyarországon

A lakosság szerint a korrupció enyhén növekedett 2010-hez képest - állapította meg GKI Gazdaságkutató Zrt. júniusi felmérésében.

Kifejtették: a korrupció változását a felmérésben résztvevők 85 százaléka értékelte. 47 százalékuk nem érzékel változást, 39 százalékuk a korrupció erősödéséről adott számot - 23 százalékuk a jelentős erősödéséről -, míg 14 százalékuk jelezte, hogy szerinte 2010 óta csökkent a korrupció Magyarországon az állami intézményeknél és az önkormányzatoknál. A válaszokat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében -100-tól +100-ig terjedő skálán értékelték, ahol a -100-as érték jelenti azt, ha mindenki jelentős csökkenést érzékel, míg a +100 azt, ha mindenki szerint jelentősen nőtt a korrupció - magyarázták. Közölték: az átlagos érték 23 lett, vagyis a lakosság a korrupció enyhe növekedését érzékelte 2010-hez képest. A földbérletek és a trafikkoncessziók körüli "ügyek", a Közgép körüli "gyanúk" hatása is tetten érhető a romló megítélésben - fogalmaztak a GKI-nál. Úgy vélték, valószínűleg helyi okok miatt is nagyon magas az érzékelt korrupció változása a Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon, ugyanakkor enyhébb növekedést tapasztaltak a megkérdezettek Észak-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. A megyeszékhelyek különösen veszélyeztetettnek tűnnek: a lakosság messze átlag feletti korrupciónövekedést észlelt ezeken a településeken, és a főváros sem maradt el e városoktól - írták. A GKI szerint ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a nagyobb fejlesztések itt zajlanak - jellemzően európai uniós forrásokból -, és a helyiek "viszonylag gyorsan értesülnek a (köz)beszerzési nyertesek politikai kötődéseiről". A felmérésből azt is megállapították, hogy életkor szerint nincs különbség a korrupció növekedésének megítélésében. Az iskolai végzettség tekintetében a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettségűek érzékelnek az átlagnál erőteljesebb korrupciónövekedést, de elmondható, hogy mindenfajta végzettség esetében 2010-hez képest növekvő szintről számoltak be a megkérdezettek - közölte a GKI. A felmérésben 1000 embert kérdeztek meg, a minta korra, nemre, régióra és településtípusra reprezentatív volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.