Közélet

A közvetlen értékesítés külön ágazattá válhat

A közvetlen értékesítés külön ágazattá válhat

2013. augusztus 16., péntek
A közvetlen értékesítés külön ágazattá válhat

A helyi élelmiszerben és a rövid ellátási láncban nagy tartalék van, ezt jelzi az is, hogy Európában a közvetlen értékesítés már nem csupán piaci rés, hanem külön ágazattá kezd válni - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken Balatonkenesén az MTI-nek.

Kifejtette: a helyi termékek iránt idehaza is nő az igény, ezért számos intézkedést hozott a kormány, így például lehetővé tette, hogy a termelési hely 40 kilométeres körzetében könnyített feltételekkel lehessen értékesíteni állati termékeket; módosította a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy a helyi termékek könnyebben bekerülhessenek a közétkeztetésbe, a helyi piacokat pedig már nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni. Hozzátette: ezek a támogatások tették lehetővé kisüzemek létrejöttét még a válság közepette is. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon belül négy fejlesztési terület nyílik meg, ebből kettő, a fiatal gazdák tematikus alprogram és a rövid ellátási lánc program lehet kedvező a magyar gazdák számára, ezért utóbbi koordinálására létrejött egy munkacsoport, amely előkészíti a kapcsolódó kormányzati programot - közölte az államtitkár az MTI kérdésre. A helyi termékeket segítő pénzügyi forrásokról azt mondta: arra törekednek, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból megszerezhető támogatásokon túl, kihasználva a pályázati alapok közötti átjárhatóságot, a szociális alapból vagy a regionális fejlesztési alapból is pénzt vonjanak be a LEADER-be, vagyis a közösség által irányított helyi fejlesztések rendszerébe.

V. Németh Zsolt

bízik abban, hogy az eddig mereven elválasztott fejlesztési programok ezentúl jobban átjárhatók lesznek, és egy-egy program több forrásból is finanszírozható lesz. Az államtitkár Balatonkenesén átadta a helyi Pékmester Biscuits Kft. lekvárfőző üzemét, amely pályázati támogatással valósult meg. Az üzem nagyüzemi pékségeknek napi 10 mázsa alapanyagot állít elő, exkluzív csomagolt termékből pedig naponta 200 kilogrammot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.