Közélet

Szegedi hőségrekord: megkerestük a belváros leghűsebb pontját + FOTÓK, VIDEÓ

Szegedi hőségrekord: megkerestük a belváros leghűsebb pontját + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 29., hétfő
Szegedi hőségrekord: megkerestük a belváros leghűsebb pontját + FOTÓK, VIDEÓ
kanikula0_gs

Az idei nyár eddigi legmelegebb napján ismét útra kelt szerkesztőségünk, hogy hőmérővel vizsgálja meg a belváros legfrekventáltabb részeit. Ezúttal a leghűsebb pontnak eredtünk a nyomába.

Sorban dönti a "legeket" hétfőn az időjárás, ma reggel a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord (Tata, 26,2 Celsius-fok), délután pedig a napi melegrekord (Baja-Csávoly, 40 Celsius-fok) íródott felül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a forróság miatt tizenöt megyére - köztük Csongrádra is - a legmagasabb, piros riasztást adta ki. A

korábban is használt

, nem hivatalos mérési módszert alkalmazva szerkesztőségünk is felkerekedett a belvárosban, hogy kiderítse: milyen időjárás hat a legfrekventáltabb helyeken sétáló átlagemberre, valamint hol lehet a legkönnyebben átvészelni a hőségriadót.

- Dóm tér: 39℃

A Szegedi Szabadtéri Játékok nézőterének szomszédságában délután kettő órakor a madár se járt, ha éppen nem volt arra dolga, a téren lévő padok pedig már kora délutántól árnyékban vannak. Az egyikre leülve 39 fokos hőmérsékletet mértünk, ami kellemesnek azért nem mondható, de a későbbi eredményeket figyelmembe véve nem is olyan szörnyű.

homeres01

- Árpád tér, "Kráter": 40, 50℃ (kiakadt)

Legutóbbi mérésünk óta szerencsére beüzemelték az Árpád téri kráter csobogóját, igaz a napvitorla továbbra sem volt nyitva. Árnyékot a padok alatt találtunk csak, itt negyven, felette a padon pedig ötven fokot mért a hőmérőnk. Ez a maximum, amit ki tud mutatni, nagy valószínűséggel ezt is meghaladta a forróság.

homeres02

- Kárász utca: 39, 42℃

Kávézók, fagylaltozók és vendéglátóhelyek árnyékába visszahúzódva egész könnyen át lehet vészelni az utcában a kánikulát, azért fázni itt sem fogunk: árnyékban is 39 fokot mutatott a virágágyás mellé "ültetett" hőmérőnk. Félig-meddig napon volt a Klauzál tér sarkán lévő mérő, amelyről 42℃-ot olvastunk le nem sokkal három órát követően.

homeres03

- Mars tér: 42℃

A Mars téri buszmegálló sötétített plexi lemezei nem nyújtanak túl nagy védelmet a napsütés ellen, itt mértük körutunk legmelegebb értékét, fél négy magasságában 42℃-ot mutatott árnyékban a higanyszál. Forróságot nyom a beton és az utasokra váró autóbusz is, biztosan ön sem itt tervezi átvészelni a kánikulát, de ha mégis, mi lebeszélnénk róla.

homeres05

- Tisza part, Belvárosi híd alatt: 34℃

Horgászok szomszédságában, a Belvárosi híd alatt volt a legkellemesebb az idő, a folyó mentén lengedező fuvallatban, árnyékos részen alig 34 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ha az átlagosnál kicsit nagyobb arányú madárpiszoktól eltekintünk, itt kellemesen eltölthetjük ezt a hőségrekordokban gazdag hétfői napot.

homeres08

- Tisza: 26℃

Ha még a híd alatti klíma is sok lenne nekünk, megmártózhatunk a folyó hűs habjaiban is: hőmérőnk a Tiszába állítva 26 fokig süllyedt vissza!

homeres09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat

előrejelzése szerint

holnaptól enyhül némiképp az ítéletidő, Szegeden a hét végéig 31-32 fokot jósolnak. A rendkívüli melegnek egy gyors mozgású hidegfront vet véget, amely az esti órákban éri el az ország északnyugati határait, a viharos széllel érkező front az országban több helyen okozhat porvihart - közölte az MTI. Az országos tiszti főorvos által kiadott harmadfokú hőségriadó hétfő éjfélig van érvényben.

Így vészelik át Szegeden a kánikulát! Ön csobbant?

http://www.youtube.com/watch?v=eNAuWVo6wO4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.