Közélet

Nándorfehérvár harcosai csaptak össze a Mátyás téren + FOTÓK

Nándorfehérvár harcosai csaptak össze a Mátyás téren + FOTÓK

2013. július 20., szombat
Nándorfehérvár harcosai csaptak össze a Mátyás téren + FOTÓK
nandorfehervar_mj080

Szablya villant, dárda és nyíl repült szombaton a Mátyás téren felállított hagyományőrzők táborában. A VIII. Nándorfehérvári Emléknapok idén is a magyarság legdicsőbb győzelmén keresztül elevenítették fel a középkor szellemét.

Állig felfegyverzett, páncélba öltözött lovagok, török és keleti népcsoportok ruházatát felöltő harcosok, papok és udvarhölgyek lepték el a Mátyás teret szombaton. A hagyományőrzők délelőtt a városon keresztülvonulva hirdették az alsóvárosi rendezvényt, amely a magyar hadtörténet egyik legemlékezetesebb győzelmét idézi fel: az országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. A csatát már nyolcadik éve színes rendezvényekkel ünneplik városunkban is.

Szegedi Kinizsi kerestetik

"Évről évre egy időutazás keretében idézzük fel ezt a magyarok számára is szívderítő történelmi eseményt. A szervezők is igyekeznek minden évben újabb elemekkel bővíteni a programkínálatot, idén látványos szablyás bemutatót tekinthettünk meg, valamint a török oldal életmódjával is megismerkedhettünk" - mondta az emléknap egyik szervezője,

Kohári Nándor

önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP).

A hagyományőrzők az ellenfél mellett a tűző nyári nappal is kegyetlen csatát vívhattak, a harminc fok felett hőmérséklettel dacolva teljes harci díszben estek egymásnak a ferencesek falai alatt. Közelharci bemutatójuk mellett az íj használatára is okítottak a Szablya Iskolájának tanulói (hamarosan külön cikkben is bemutatjuk őket!), mellettük a Szent Longinus és Anno Domini Hagyományőrző Egyesületek fegyverzetét is a kezünkbe vehettük, hogy megtudjuk, milyen súllyal is kellett a csatában támadni és védekezni a katonáknak. Különleges tárlatvezetéseket indított a téren lévő Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont ez alkalomból kedvezményes belépővel, bemutatva a quadrumot, a gyógynövényes kertet, a refektóriumot, a sekrestyét és a templomot. Szeged Kinizsijét is keresték, akinek kerekek és súlyok emelésével kellett bizonyítania, hogy méltó a mitikus erejű történelmi hős nevére. A gyerekeket az Aranygyapjú Társulat és Gulyás Laci A csudálatos aranyhal című gyermekműsora szórakoztatta az arcfestők és játékok mellett.

Tomi átállt

Egyelőre csak fakarddal gyakorolt a téren a nyolcéves Kondás Tamás, de a szablyás bemutatót látva fellelkesült, hogy egy nagyobb, fémből készült fegyvert is a kezébe vehessen. Édesanyjával Kecskemétről érkeztek a szegedi rokonokhoz, de a tavalyi év után idén sem szerették volna kihagyni a nándorfehérvári kavalkádot. "A múlt évben is kint voltunk, a bemutató után pedig Tamásnak levetítettük az Egri csillagokat is. Hál'istennek nagyon szereti a történelmet, reméljük az ilyen rendezvények is hozzátesznek az iskolapadban tanultakhoz" - mondta az anyuka. Nyugodtan sajnos még így sem alhatunk, a haza nincs megmentve Tamással, aki még édesanyja magyarázata ellenére is a török oldalon kívánna hadba lépni, mert az ő öltözetük jobban tetszett neki. Reméljük szavai nem jutottak a magyar tábor fülébe, az ellenséggel való cimborálás ugyanis már Nándorfehérvár idején is súlyos vétség volt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.