Közélet

Modern képalkotó diagnosztikai eszközök lesznek az új szegedi klinikai tömbben + FOTÓK

Modern képalkotó diagnosztikai eszközök lesznek az új szegedi klinikai tömbben + FOTÓK

2013. július 9., kedd
Modern képalkotó diagnosztikai eszközök lesznek az új szegedi klinikai tömbben + FOTÓK
klinika17_gs

A jelenleg rendelkezésre álló legkorszerűbb kardiológiai diagnosztikai eszközök kerülnek az új, 265 ágyas szegedi klinikai tömbbe, ahol várhatóan az év végén kezdődhet meg a gyógyító munka – közölte Forster Tamás professzor kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

A 12,3 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló egészségügyi fejlesztés részeként 560 millió forint értékben vásárolt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) korszerű képalkotó diagnosztikai eszközöket – mondta az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ vezetője a beruházásról tartott keddi sajtótájékoztatón. Az eszközök között vannak korszerű ultrahang-diagnosztikai berendezések, amelyek egy része a szívbetegségek korai felismerését teszi lehetővé. Az egyik háromdimenziós képalkotásra is képes eszközzel pedig a hasi szervek és a pajzsmirigy elváltozásai vizsgálhatók, illetve kimutatható, milyen hatékonyan pumpál a szív, hogy működnek a szívbillentyűk. A berendezések között van lézeres áramlásmérő, amellyel a szervek mikrokeringése ellenőrizhető, valamint olyan hordozható röntgenberendezés is, amely alkalmas a műtétek közben felvételek készítésére – tudatta az egyetemi tanár.

Forster Tamás

elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben négy komplett szív-elektrofiziológia laboratórium működik majd a klinikai tömbben, és az egyetem két szívkatéteres laboratóriumának egyikét is korszerűsítik.

Tapasztó Sándor

, a beruházás projektvezetője kiemelte, a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb kivitelezése a terveknek megfelelően halad. Az építési munkák mintegy négyötöde elkészült. Az új tömb műszaki átadása augusztus végén, szeptember elején kezdődhet el, majd az engedélyezési eljárások és a költözés után az év végén indulhat ott a betegellátás. Ezzel párhuzamosan folyik a központi intenzív osztály kialakítása is a régi, 410 ágyas klinikai tömbben - ismertette. Megtudtuk tőle: eddig hét orvostechnikai eszközbeszerzés zárult le sikeresen, s további öt van folyamatban, illetve előkészítés alatt. Ugyanígy most zajlik az informatikai beszerzés, a telefonrendszer kiépítése, valamint a projektmenedzsment előtt álló feladat a déli oldal külső ponyvaárnyékolásának megoldása. Az épület a Semmelweis utca felől egyébként már lassan végső állapotát mutatja, itt homlokzatépítési munkálatokat végeznek. Két héten belül új területre vonul át a kivitelező. Belül most egyebek között a padlóburkolás, a vizesblokkok csempézése, a tapétázás és a festés van terítéken. A szakemberek fentről lefelé haladnak, a harmadik emeletre már bútorokat is szállítanak. A projektvezető elárulta: a 12,325 milliárdos főösszeg 85 százalékára, 10,48 milliárd forintra kötött már szerződést a Szegedi Tudományegyetem. Kormányzati önerő-támogatásra is sikeresen pályázott az universitas, az első két körben 268 millió forint segítséget kaptak, harmadik körben pedig 793 millió forint támogatást hagytak már jóvá az SZTE-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.