Közélet

Gyulay: folyamatosan ellenőrzik a nemzeti dohányboltokat

Gyulay: folyamatosan ellenőrzik a nemzeti dohányboltokat

2013. július 22., hétfő
Gyulay: folyamatosan ellenőrzik a nemzeti dohányboltokat

A nemzeti dohányboltok megnyitásával új eladói és vevői kultúrát is el kell sajátítani - mondta az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hétfőn az MTI-nek. Gyulay Zsolt ezzel összefüggésben örvendetesnek tartja, hogy az elmúlt három hét során egyre kevesebbszer tapasztalták a 18 éven aluliak kiszolgálását.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a törvény szerint 18 éven aluliak nem léphetnek be nemzeti dohányboltba, és ez minden kiskorúra vonatkozik. A vevőknek tudomásul kell venniük, hogy 18 éven aluli gyereket - még akkor sem, ha karon ülő - nem lehet bevinni a nemzeti dohányboltba.

Gyulay Zsolt

elmondta: a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezi a koncesszió megvonását azoktól, akik az első körben a szerződésben vállalt nyitási kötelezettséget nem tudták teljesíteni. Az már látszik, hogy a július 1-jére nyitást vállalók közül húszan nem kapták meg a NAV-engedélyt, ezért nem tudtak megnyitni - közölte a vezérigazgató. Kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) folyamatosan ellenőrzi a nemzeti dohányboltokat, a 18 éven aluliakra vonatkozó jogszabály betartását. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatályba lépése előtt "50 százalék volt a kifogásolási arány" az egyéb kereskedelmi egységekben. A jogszabály hatályba lépése óta a törvény hatására és a fokozott országos ellenőrzés következményeként ez az arány folyamatosan csökken, a javuló tendenciát mutatja, hogy nemrégiben még az arány 14 százalék volt, a legutóbbi ellenőrzésen pedig "senki nem szolgált ki fiatalkorút" - mondta Gyulay Zsolt. A vezérigazgató közlése szerint a jövőben is folyamatos lesz a nemzeti dohányboltokban az ellenőrzés, 11 koncessziótulajdonos ellen már eljárás indult 18 éven aluliakra vonatkozó jogsértés miatt. Ez először boltbezárást von maga után, a jogszabálysértés ismétlődése esetén pedig koncessziómegvonáshoz is vezethet. A visszavont koncessziókra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden esetben új pályázatot ír majd ki, a felhívás az ND Zrt. honlapján fog megjelenni - jegyezte meg Gyulay Zsolt, aki beszámolt arról is, hogy folyik az első körben eredménytelenül zárult 1417 település esetében a beadott pályázatok értékelése. Addig is az önkormányzati képviselő-testület javaslatára jelölik ki az ideiglenes árusítókat az ellátatlan területeken. Több mint 800 esetben jeleztek vissza az önkormányzatok az ideiglenes árusok kijelölésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.