Közélet

Fél évszázad után Szegeden jelent meg új magyar-orosz, orosz-magyar szótár

Fél évszázad után Szegeden jelent meg új magyar-orosz, orosz-magyar szótár

2013. július 10., szerda
Fél évszázad után Szegeden jelent meg új magyar-orosz, orosz-magyar szótár

Fél évszázad után jelent meg a teljesen új szerkesztésű magyar-orosz, orosz-magyar köznyelvi szótár, a Grimm Kiadó gondozásában elkészített kötetet kedden mutatták be Szegeden.

Borbás László

, a kiadó vezetője elmondta, az utolsó teljesség igényével készült magyar-orosz, orosz-magyar köznyelvi szótárt 1964-ben adták ki. A szakember hangsúlyozta, hogy a napjainkban sokat emlegetett keleti nyitás már hat-hét esztendeje elkezdődött, ekkortól érzékelhető a növekvő érdeklődés az orosz nyelv tanulása iránt. A nyelv szépsége, szerkezete sokakat motivál, és felnőtt egy új nemzedék, amelynek tagjaiban már nem élnek előítéletek az orosszal kapcsolatban. Egyre több az olyan 9-10 éves gyerek, aki első nyelvként választja az oroszt. Az új magyar-orosz, orosz-magyar szótár a Grimm Kiadó hetvenötödik szótára, és mint minden korábbi kiadvány konkrét célcsoportnak szól. A kötetet elsősorban a 12-18 esztendős diákok forgathatják, de alkalmazható a felnőtt nyelvtanulás, nyelvoktatás során is – közölte a kiadó vezetője. Egy szótár készítése során a szókincs összeállítása nagy műgondot igényel, hogy valóban a beszélt nyelvet reprezentálja, segítve ezzel a kommunikatív nyelvoktatást. A kötet készítésén – amely jelentős mennyiségű kulturális kiegészítő információt is tartalmaz – kilenc szerkesztő három és fél évig dolgozott – tudatta Borbás László. A szakember elmondta, hogy a szótár megjelenése alkalmából a kiadó szegedi idegen nyelvű könyvesboltjában Szavak, színek, kulináris élvezetek címmel orosz kulturális hónapot szervezett. A rendezvénysorozat részeként két fiatal orosz fotográfus,

Julia Petrova

és

Szergej Kurlin

Moszkvában készült alkotásaiból állítottak össze fotókiállítást, a könyvesboltban rendszeresen bemutatnak orosz nyelvű kiadványokat, a kávézóban pedig orosz ételek kóstolhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.