Közélet

Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája + VIDEÓ

Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája + VIDEÓ

2013. július 9., kedd
Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája + VIDEÓ
vadaspark_atlant_zsiraf_itb-27

Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája, Atlant; a hím szudáni zsiráf (Giraffa camelopardalis antiquorum) szombaton esett össze, s Veprik Róber igazgató keddi közleménye szerint az állatorvosok, gondozók munkája ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

A gondozók már hetek óta tudtak arról, hogy a Párizsból tavaly májusban Szegedre érkezett zsiráf beteg. Figyelték, vizsgálták a rossz kondícióban lévő állatot, azonban a betegségének pontos okát nem tudták, és remélték, hogy állapota a kezelések folytán javulni fog. Az egyre soványabbá váló zsiráf ügyében a vadaspark állatorvosa a fővárosi és a nyíregyházi állatkertek vezető szakembereivel is konzultált, illetve megtörtént az ilyenkor kötelező széklet- és vérvizsgálat. A zsiráfnál konkrétan meghatározható betegséget, vírusfertőzést nem lehetett kimutatni. Vérszegénységet sikerült csak megállapítani, illetve gyanítható volt az is, hogy idegen test került a szervezetébe. Az antibiotikumos kezelés és a folyamatos figyelem mellett a szakemberek mást nem tudtak tenni, hiszen ezen állat altatásban végzett műtétje a speciális keringési rendszerük miatt végzetes lett volna. Ugyanez volt az oka annak, hogy az elgyengült és összeesett zsiráf már talpra állni az infúziós kezelés ellenére sem tudott.

A kis zsiráf Szegedre érkezéséről készített videónkat alább tekinthetik meg!

http://www.youtube.com/watch?v=sbyFsUuEKQM A boncolás során a vese-, máj- és bélrendszeri problémára utaló jeleket talált a vadaspark állatorvosa, illetve egy lenyelt idegen testet is a recés gyomorban, amely feltehetően nagyon régóta lehetett a szervezetében, majd gyomorelzáródást okozva kiválthatta a végzetessé váló betegségét - tudatta a vadaspark igazgatója. Thabo és Luke, a 2011 óta Szegeden nevelt zsiráf testvérpár továbbra is egészséges. Miután Atlant pusztulása nem a rossz tartási körülményeknek következménye, a vadaspark továbbra is tárgyal a zsiráf fajmegmentési programmal, hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjanak kialakítani a zsiráfházban. A visszajelzések szerint ennek meg is van a reális esélye a közeljövőben. A zsiráfnak összesen kilenc alfaja ismert, a Szegeden látható Luke és Thabo Rotschild-zsiráf Kenya, Uganda és Szudán szavannáin őshonos. Atlant a szudáni alfajhoz tartozott, ezek az állatok jellemzően a Közép-afrikai Köztársaság és Csád területén fordulnak elő. A zsiráfok hajdan sok helyütt előfordultak Afrikában a Szaharától délre ma azonban már csak elszigetelt populációik élnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.