Közélet

Élőben a sasfészekből - online figyelhetjük a veszélyeztetett madarakat + ÉLŐ VIDEÓ

Élőben a sasfészekből - online figyelhetjük a veszélyeztetett madarakat + ÉLŐ VIDEÓ

2013. július 25., csütörtök
Élőben a sasfészekből - online figyelhetjük a veszélyeztetett madarakat + ÉLŐ VIDEÓ
sasfioka_devavanya_horvath_marton_001

A világon egyedülálló módon élőben követhetjük webkamerán keresztül egy parlagi sas fészkének mindennapjait, így megismerhetjük és tanulmányozhatjuk a nagyrészt hazánkban fészkelő, gyönyörű ragadozó madarat.

Webkamerát helyezett el egy, a Hortobágyi Nemzeti Park területén található parlagi saspár fészke mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A speciális kamerának köszönhetően nemcsak nappal, de éjszaka is

figyelemmel követhetjük

a madarakat pihenőhelyükön. "A webkamerás közvetítés segítségével bárki megcsodálhatja ezeket a különleges és sajnos rendkívül veszélyeztetett madarakat. Népszerűsítő célzata mellett a bekamerázás a tudományos megfigyelést is elősegíti, sokat megtudhatunk a sas éjszakai szokásairól, a fiókanevelésről és a táplálkozásukról" - nyilatkozta portálunknak a Magyar Madártani Egyesület fajvédelmi csoportvezetője,

Horváth Márton

. A fészekben lakó fiókák lassan önállóan is szárnyra kelnek, és nagyjából még két hétig járnak vissza rendszeresen, így a "madár-valóságshow" várhatóan augusztus közepéig követhető majd. Alább ön is meglesheti a madarakat!

Ahogy

korábban megírtuk

, tavaly egy 2016-ig tartó projekt indult útjára a parlagi sas védelmében. A nagyrészt Kárpát-medencében fészkelő, fokozottan védett madár körülbelül 150 párját tartják nyilván hazánkban, az utóbbi években pedig sajnos tucatjával estek áldozatul mérgezésnek - ezek célpontja sokszor nem is a madár, hanem más, legálisan is gyéríthető állatok, mint például a rókák és varjúfélék. A "Parlagi sas védelme Magyarországon" LIFE+ program emellett GPS alapú nyomkövetéssel és a sasokat veszélyeztető mérgek felkutatására szakosodott rendőrkutyákkal óvja a különleges, hazai értéknek számító állatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.